Bölgeden gelen son görüntüler doğa talanın boyutunu gözler önüne serdi. Görüntülerde Marmaris’in Milli Park Alanı içindeki Kızılbük Koyu’nda iş makinalarının çalıştığı görünüyor. Yoğun toz bulutunun göründüğü alanda dinamit patlatıldığı düşünülüyor.
Marmaris Kent Konseyi’nin resmi Twitter hesabından söz konusu görüntüler “İmdat. Marmaris’in Milli Park Alanı içindeki el değmemiş koylarını beton yığınına çevirmek için dinamit patlatıyorlar” notuyla paylaşıldı.
Marmaris Kent Konseyi Başkanı Ufuk Beytekin, söz konusu görüntüler hakkında T24’e konuştu; şirketin bölgede dinamit attığını inkar etmediğini belirtti; “Adamlarda şöyle bir şey var zaten, ‘atarız cezasını kesersiniz veririz veya iptal ettiririz’ kafasındalar” dedi.
“Sinpaş’ın Milli Park bölgesinde hukuk, kanun dinlemeden diktiği ucube!”
Tepkilere neden olan Sinpaş yapısının son halini sosyal medyada paylaşan bir diğer hesap da Kazdağları İstanbul Dayanışması oldu. Yapılan paylaşımda, “SİNPAŞ’ın Milli Park bölgesinde hukuk, kanun dinlemeden diktiği ucube denizden görüntülendi” denildi.
“2012’den beri koruma statüsü adım adım kemirilen Marmaris’i, Bodrum’dan da Kemer’den de feci bir gelecek bekliyor. Parkıyla, koyuyla, ormanıyla, kıyısıyla Marmaris, bir özel mülk gibi çitlenip kapatılıyor.”@bahadir_ozgr yazdı. https://t.co/Zpi30sy10q
— Kazdağları İstanbul Dayanışması (@kazdaglariist) May 24, 2022
Bu katliamın faili @SinpasGYO ve ona yol veren tüm kamu görevlilerinin adil bir şekilde yargılandığı günü görmeyi umut ediyoruz. #Marmaristenİmdathttps://t.co/gKVHkAHXb1
— Kazdağları İstanbul Dayanışması (@kazdaglariist) May 24, 2022
Öte yandan Birgün’ün aktardığına göre, geçen günlerde şirket projenin yolu için yaptığı çalışmada, denize inşaat malzemesi döktüğü iddiaları sonrası belediye ve bakanlığın bölgeye giderek tutanak tutulduğu öğrenildi.
Marmaris Kent Konseyi Başkanı: Belediye burada taraf, kentte bir sürü dedikodu var
Marmaris Kent Konseyi Başkanı Ufuk Beytekin, söz konusu görüntülerle ilgili T24’e konuştu. “Karadan burayı görme şansınız yok hiçbir şekilde, bir tur dönüşünde bir arkadaşımız güm diye ses duyunca kameraya davranmış ve bu görüntüleri çekmiş” diyen Beytekin, şirketin bölgede dinamit attığını inkar etmediğini belirterek; “Adamlarda şöyle bir şey var zaten, ‘atarız cezasını kesersiniz veririz veya iptal ettiririz’ kafasındalar” diye konuştu.
“Belediye burada taraf” diyen Beytekin, “Bir sıkıntımız belediyenin kendisi zaten. Belediyeye ruhsat iptal davası da açtık zaten. Biz sadece ÇED iptal davası açmadık, aynı zamanda belediyenin verdiği ruhsat ve imara iptal davası açtık. O yüzden belediye bunlara herhangi bir ses çıkardığı yok, sıkıntımız o. Oradaki belediyelerin hiçbirine belediye ses çıkarmadı, sadece bu değil. Neden olduğunu bilemem, kentte bir sürü dedikodu var. Bir gayrimenkul yatırımına niye ses çıkarmazsınız siz? Nedeni bellidir. Bugüne kadar bu inşaat olmamış da bugün başlıyorsa atıl kalmış bir şey, bugün sen ona niye ruhsatını veriyorsun? Biz verilmemesi gerektiğini, orada bu ruhsatın yasal olmadığını iddia ediyoruz. Neden verilir böyle bir ruhsat? Belli neden verildiği, herkesin malumu. Bu işlerin nasıl olduğu belli. Belediye bunların karşısında değil” ifadelerini kullandı.
“Görevi kötüye kullanmaktan belediye başkanlığı, yardımcısı hakkında şikâyetmiz var”
Sinpaş’a verilen inşaat ruhsatının önceki belediye başkanı tarafından “yasal olmadığı” gerekçesiyle verilmediğini söyleyen Beytekin, şöyle konuştu:
“Öbürü yasal değil diyordu, bu arkadaş da bütün evrakları yasal ben vermezsem sıkıntı olur nedeniyle verdi. Öyle ifade ediyorlar kendilerini. Değişen hiçbir şey yokken, eski belediye başkanına niye Sinpaş gibi koca gayrimenkul yatırım ortaklığı dava edip de benim ruhsatımı vermiyor demesi, ne değişti yani? Hiçbir şey değişmedi. Ruhsat vermeseler bu inşaat başlayamazdı. Zaten inşaat ruhsattan önce başladı. Yasal olarak bir şikâyetimiz var, görevi kötüye kullanmaktan belediye başkanlığı, yardımcısı hakkında. Ruhsat olmadan inşaata nasıl başlıyorsunuz. Mahkemelere intikal etti bütün cevaplar.”
Beytekin sözlerine şöyle devam etti:
“Mahkemelerden henüz bir sonuç çıkmadı. Bilirkişi raporları girdi araya ÇED davasına. Bilirkişi raporu ikinci kez yine gereklidir çıktı. Mahkemeyi bekliyoruz. Biz acil yürütmeyi durdurma istedik, çünkü dinamit atılıyor. Bırakın bitki hayvan dokusunu kaya dokusu paramparça olduğu için acil yürütmeyi durdurma istedik. Ona mesela mahkeme itiraz süresi geçmediği için reddediyorum dedi. Ama adli tatilden önce karar verecek.
Burası milli park alanı. Milli park statüsü üstün bir koruma statüsüdür. Milli park alanında senin arsan var demek istediğini yaparsın anlamına gelmiyor. Çünkü orası bir milli park alanı. Arsa senin olabilir ama dinamit kullan, kayaları yok eti yerin yedi kat altına git, gökyüzüne çık, bunları yapamazsın. Neyse kuralı kaidesi ona göre davranmalısın. Ama bu insanlar istediğimiz gibi yaparız diyorlar. Belediyeden de ruhsatı almışlar, belediye itiraz etmiyor, kaymakamı itiraz etmiyor. Hiç kimse itiraz etmiyor. Kentte körler sağırlar birbirini ağırlar. Geçen sen inşaat yasağına uyulmadı. Bu sene 15’inde başlayan inşaat yasağı 17’sine ötelemişler. Düşünün yani bir şirket için 17 Haziran’a öteliyorsun tüm kendin inşaat yasağını. Ama belediye 1 Mayıs itibariyle bütün inşaatları bitirin diye bütün esnafa yazı dağıttı. Ama gelip de Sinpaş’a kimse engel olamıyor. Herkes bir şekilde işin içinde.”
Konuyla ilgili ulaştığımız belediyenin basın yayın ve halkla ilişkiler birimi görevlisi, geri dönüş sağlayacaklarını belirtti. Belediyeden belirttikleri saatte tarafımıza henüz geri dönüş sağlanmadı.
Belediyenin 21 Ocak tarihli açıklaması
Marmaris Belediyesi ise 21 Ocak tarihinde yaptığı açıklamada, projenin ruhsatın 1987 yılında dönemin İçmeler Belediyesi tarafından verildiğini belirtti. Açıklamada, “Bölge 1996 yılında ilan edilen Marmaris Milli Parkı’nın içinde kalsa da 31 Aralık 2020’de ‘Milli Parkı sınırları içinde kalan imar planı bulunan alanlarda onaylı planlar geçerli olacak, yoğunluk arttırıcı değişiklik yapılmayacaktır’ maddesi getirilince plan geçerli kalmış. Yasal zeminler çerçevesinde en son 2020 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yazısı doğrultusunda bizim belediyemiz imar durum belgesi düzenlemiş” denilmişti.
Raporda katliam gözler önüne serilmişti
Proje için 13 Ağustos 2021 tarihinde ‘çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir’ kararı verilmişti. Marmaris Kent Konseyi, ‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptali için yargı sürecini başlatmıştı. Bilirkişi raporunda, Sinpaş’ın Kızılbük koyuna inşa ettiği devasa tesis Milli Park’ı, kıyıyı, ormanı ve endemik türleri tahrip ettiği belirtilmişti. Ayrıca raporda yasaya aykırı pek çok şey bulunmuştu. Buna rağmen şirket inşaattı bitirme noktasına geldi.