Haberdar
  • SİYASET
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • SPOR
  • YAŞAM
  • DİĞER
    • GENEL
    • ANALİZ HABERLER
    • BİLİM TEKNOLOJİ
    • ÇEVRE
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR SANAT
    • MAGAZİN
    • MEDYA
    • MODA
    • RÖPORTAJ
    • SAĞLIK
    • SOSYAL MEDYA VE TEKNOLOJİ
    • DÜNYA
    • SPOR
Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
  • SİYASET
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • SPOR
  • YAŞAM
  • DİĞER
    • GENEL
    • ANALİZ HABERLER
    • BİLİM TEKNOLOJİ
    • ÇEVRE
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR SANAT
    • MAGAZİN
    • MEDYA
    • MODA
    • RÖPORTAJ
    • SAĞLIK
    • SOSYAL MEDYA VE TEKNOLOJİ
    • DÜNYA
    • SPOR
Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
Haberdar
Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
Ana Sayfa ÇEVRE

İklim krizi alarm veriyor: Aşırı hava olayları ve yüksek sıcaklar neden gerçekleşiyor?

2022-07-21
İklim krizi alarm veriyor: Aşırı hava olayları ve yüksek sıcaklar neden gerçekleşiyor?
Share on FacebookShare on Twitter

İngiltere ve Avrupa kıtasında son günlerde hava sıcaklıkları 40 derecenin üzerine tırmandı.

 

Hızla yükselen hava sıcaklıkları birçok ülkede orman yangınlarına yol açtı. Bu sırada kentsel bölgelerde ulaşımda aksaklıklar yaşandı ve su kıtlıkları yoğunlaştı.

 

Bilim insanları endüstri devriminin ardından yoğun bir şekilde kullanılmaya başlanan fosil yakıtlarının ortaya çıkardığı karbon emisyonları nedeniyle dünyanın 1,1 derece arttığını aktarıyor.

 

Uzmanlar bu sıcaklığın dünyanın her yerine eşit şekilde dağılmadığı için belli bölgelerde aşırı hava olaylarına yol açtığını, emisyonlar kesilmediği müddetçe bu döngünün devam edeceğini söylüyor.

 

Peki iklim krizinin aşırı hava olayları ile nasıl bir ilişkisi var?

 

1. Daha şiddetli ve daha uzun sıcak hava dalgaları

 

Ortalama hava sıcaklıklarında yaşanan ufak değişimleri anlamak için iklimi bir ucunda soğuk, diğer ucunda sıcak, ortasında ise aradaki diğer hava sıcaklıklarının olduğu bir çan eğrisi gibi düşünebiliriz.

 

Bu şekilde en ufak bir değişim, eğrinin daha yüksek sıcaklığın olduğu bölgeye doğru kaymasına neden olur ve bu durumda yaşanan sıcak hava dalgaları şiddetlenir ve daha sık meydana geliyor.

 

Çan eğrisi

 

İngiltere’de 19 Temmuz’da hava sıcaklıkları ilk defa 40 derecenin üstüne çıkarak rekor kırdı.

 

Meteoroloji Müdürlüğü, iklim değişikliğinin etkisiyle sıcak hava dalgalarının oluşma olasılığının 10 kat yükseldiğini söylüyor.

 

Londra’da İmperial College London’da iklim uzmanı olan Profesör Friederike Otto, “Bu sıcaklıklar bir gün bize serin gelmeye başlayabilir” dedi.

 

Uzmanlar son 50 yıl içinde sıcak hava dalgalarının süresinin neredeyse iki katına çıktığını, bu sürenin her yıl artığını aktarıyor.

 

Isı kubbesi nasıl oluşuyor?

 

Isı kubbesi

 

Sıcak hava dalgalarının yoğunlaşmasına neden olan bir diğer faktör ise ısı kubbesi.

 

Basıncın yüksek olduğu bölgelerde sıcak hava aşağıya doğru bastırılıyor ve tek bir noktada yoğunlaşıyor. Bu durumda bir kıtanın tümünde hava sıcaklıkları aniden yükselebiliyor.

 

Atmosferin üst seviyelerinde dar rüzgar bantları olarak adlandırılan jet rüzgarların gidişatı bir fırtına tarafından bozulunca havadaki tüm hareket yavaşlıyor. Bu durumda ise hava sistemleri tek bir bölgenin üzerinde takılı kalabiliyor ve sıcak hava dalgaları daha uzun sürebiliyor.

 

Bu yıl Hindistan ve Pakistan’da çok sayıda sıcak hava dalgası yaşandı. Pakistan’da Mayıs ayında hava sıcaklığı 49 derece olarak kaydedildi.

 

Arjantin, Uruguay, Paraguay ve Brezilya’da da Ocak ayında rekor sıcaklıklar meydana geldi.

 

Avustralya’nın batısında Ocak ayında hava sıcaklığı 50,7 dereceye ulaştı.

 

Uluslararası iklim uzmanlarını bir araya getiren Dünya Hava Durumu İlişkilendirme Ağı (WWA), iklim değişikliği olmadan bu kadar yoğun sıcaklıkların yaşanamayacağını belirtti.

 

Uzmanlar, Arktik bölgede yaşanan yüksek hava sıcaklıklarının jet rüzgarlarının yavaşlamasına neden olduğunu düşünüyor.

 

2. Daha uzun süreli kuraklıklar

 

Sıcak hava dalgaları yoğunlaştıkça ve uzadıkça kuraklıklar da artabiliyor.

 

Sıcak hava dalgalarının meydana geldiği zaman dilimleri arasında daha az yağış olması bunun sebeplerinden bir tanesi.

 

Yer kurudukça ısı daha hızlı bir şekilde yükseliyor ve sıcaklık da artıyor.

 

Tarım ve hayvancılık gibi insanlık faaliyetleri dünyada su talebinin artmasına ve su tedariği üzerindeki baskının artmasına neden oluyor.

 

3. Orman yangınları için daha fazla yakıt

 

Orman yangınları doğrudan insanların müdahalesiyle meydana geldiği gibi doğal faktörlerin etkisiyle de başlayabiliyor.

 

İklim değişikliğinden kaynaklı yoğun ve uzun süreli sıcak hava dalgaları sırasında yerden ve bitki örtülerinden git gide daha çok nem atmosfere yükseliyor.

 

Yeryüzü kuruyunca orman yangınlarının çıkmasına yol açabilecek doğal yakıt oluşuyor.

 

Bu sene Kuzey Yarım Küre’de orman yangını sezonu bazı bölgelerde erken başladı. Uzmanlara göre bunun sebebi yağışın az, sıcaklığın ise fazla olmasıydı.

 

Fransa, İspanya, Portekiz, Yunanistan, Hırvatistan ve Arnavutluk’ta binlerce kişi yangınlar sebebiyle tahliye edildi, çok sayıda kişinin ise hayatını kaybettiği bildirildi.

 

Geçen yaz ise Kanada’da yaşanan bir sıcak hava dalgası orman yangınlarının o kadar hızlı bir şekilde yayılmasına neden oldu ki bölgede yeni bir hava sistemi ortaya çıktı ve fırtına bulutlarının oluşmasına neden oldu. Fırtına esnasında şimşekler ise yangınları şiddetlendirdi.

 

4. Aşırı yağış olayları

 

Normal hava döngülerinde sıcak hava atmosferde nem, su buharı ve yağış oluşumuna yol açıyor.

 

Aşırı yağışlar

 

Ancak sıcaklıklar yoğunlaştıkça atmosferdeki buhar da artıyor. Bu yüzden yağışlar da şiddetleniyor.

 

Bu yıl dünyanın birçok yerinde aşırı yağış olaylarının ardından ciddi seller yaşandı.

 

Güney Amerika’nın farklı bölgelerinde yaşanan sellerde yüzlerce kişi hayatını kaybetti.

 

ABD Ulusal Bilim Akademisi’nde Su Uzmanı olan Peter Gleick, “Kuraklığın yaşandığı bölgeler arttıkça o bölgelerden çekilen buhar başka yerlerde, genellikle daha yoğun bir şekilde yağış olarak düşüyor. Bu da selleri artırıyor” diye anlatıyor.

 

Uzmanlar dünyada hava koşullarının her zaman değişken olduğunu, ancak iklim krizinin etkileriyle bu değişimlerin şiddetlendiğini ifade ediyor.

 

KAYNAK: BBC TÜRKÇE

ShareTweetShare
Önceki Haber

Tesla, Bitcoin varlığının yüzde 75’ini sattı

Sonraki Haber

Araştırmalara göre çoğu kişi dişini doğru fırçalamıyor: Hangi macun ve fırça kullanılmalı?

BENZER HABERLER

İzmir'in Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi, İklim Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, kuraklık nedeniyle şehrin su ihtiyacının yüzde 44'ünün karşılandığı Tahtalı Barajı'nda doluluk oranının yüzde 41,17'ye düştüğünü belirterek, "Hem tarımda, hem kullanma suyunda, bu yıl çok ciddi su sıkıntısı çekeceğiz" dedi.
ÇEVRE

Prof. Dr. Yaşar: Bu yıl çok ciddi su sıkıntısı çekeceğiz; Göller bölgesini, çöller bölgesine çevirdik

2023-04-01
Muğla'nın dünyaca ünlü turistik ilçesi Bodrum'u besleyen Mumcular Barajı'nda su seviyesi yüzde 47'ye, Geyik'te ise yüzde 44'e geriledi.
ÇEVRE

Bodrum’un suyu azalıyor; “yaz ortasında tükenebilir” uyarısı

2023-03-27
Botaş'a ait Batman-Dörtyol Ham Petrol Boru Hattı’nın yaklaşık 507. kilometresindeki sızıntı nedeniyle tonlarca ham petrol Dicle Nehri'ne dökülen Batman Çayı'na aktı.
ÇEVRE

Botaş Batman-Dörtyol Boru Hattı’nda sızıntı: Tonlarca ham petrol Dicle Nehri’ne dökülen Batman Çayı’na aktı

2023-03-23
Dünya üzerine iki milyar insan içme suyuna erişmede zorlanıyor. Tüketim ise her geçen gün artıyor.
ÇEVRE

BM’den su kıtlığı uyarısı

2023-03-22
Samsun'daki Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir, Türkiye'de son 22 yılın en kurak ocak ve şubat ayının yaşandığını belirterek, "İlkbaharda beklenen soğuklar ve yağışı almadığımız takdirde; yaz aylarında bizi daha önemli kuraklık, su sıkıntısı, tarımsal üretim, verim ve kalite sıkıntısı bekliyor" dedi.
ÇEVRE

Türkiye’de son 22 yılın en kurak ocak ve şubat ayı yaşandı

2023-03-22
Depremlerin ardından yıkılan kentlerde en az 104 milyon ton atık oluştu. Uzmanlar, zehirli kimyasallar ve ağır metallerin toprağa ve suya karışabileceği konusunda uyarıyor.
ÇEVRE

Milyonlarca ton afet atığı tehlike saçıyor

2023-03-17
Sonraki Haber
Araştırmalara göre çoğu kişi dişini doğru fırçalamıyor: Hangi macun ve fırça kullanılmalı?

Araştırmalara göre çoğu kişi dişini doğru fırçalamıyor: Hangi macun ve fırça kullanılmalı?

Protestocular Türk büyükelçiliğinin kapatılmasını istedi

Protestocular Türk büyükelçiliğinin kapatılmasını istedi

Bloomberg: Scooter uygulaması Martı, New York’ta halka arza hazırlanıyor

Bloomberg: Scooter uygulaması Martı, New York’ta halka arza hazırlanıyor

Please login to join discussion
Haberdar

Gerçekler Sadece Gerçekler

MENÜ

  • SİYASET
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • SPOR
  • YAŞAM
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
  • SİYASET
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • SPOR
  • YAŞAM
  • DİĞER
    • GENEL
    • ANALİZ HABERLER
    • BİLİM TEKNOLOJİ
    • ÇEVRE
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR SANAT
    • MAGAZİN
    • MEDYA
    • MODA
    • RÖPORTAJ
    • SAĞLIK
    • SOSYAL MEDYA VE TEKNOLOJİ
    • DÜNYA
    • SPOR

Gerçekler Sadece Gerçekler