TEMA Vakfı, WWF Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ve Greenpeace’in aralarında bulunduğu 15 kurum, yayımladığı ortak açıklamada Paris Anlaşması’na ilişkin kanun teklifinin TBMM’de onaylanması ile beraber Türkiye’nin iklim politikasında yeni bir dönem başladığını ifade etti.
Açıklamada Türkiye’nin kömüre dayalı enerji politikasından çıkarak önemli emisyon azaltım hedefleri koyması ve yeni eylem planları ile çalışmalara devam edilmesi gerektiği aktarıldı.
İklim değişikliği konusunda çalışan kurumların yaptığı ortak açıklamaya göre Türkiye’nin 2053 net sıfır taahhüdünü gerçekleştirmek için iddialı emisyon azaltım hedefleri koyması bekleniyor.
Açıklamaya göre kömürden ve kömüre dayalı enerji politikalarından çıkmak bunun için en önemli ilk adım.
Türkiye’nin dünyada en fazla sera gazı emisyonuna neden olan ülkeler arasında 16. sırada olduğu belirtilen açıklamada emisyon azaltımı için Türkiye’nin öncelikle 2053 yılına kadarki süreci kapsayacak kısa vadeli iklim hedefleri belirlemesi gerektiği aktarıldı.
“Hükümetin yeni iklim politikası dahilinde ilk adım olarak yeni kömür santrali yapılamayacağını taahhüt etmesi önem kazanıyor. 2053 yılında net sıfır emisyona ulaşmak için yeni kömür yatırımlarının yapılmaması gibi bazı önemli kilometre taşlarının bugün belirlenmesi gerekiyor. İklim politikasında yeni bir döneme giren Türkiye’nin, geçtiğimiz hafta yeni kömürlü santrallerinin inşaatını durdurmayı amaçlayan “Yeni Kömür Santrali Yok Sözleşmesi” gibi girişimlerin izinde “yeni kömür yok” hedefini mutlaka taahhüt etmesi gerekiyor.”