Ankara Tabib Odası, TMMOB Kimya Mühendisleri Odası, Türk Toraks Derneği tarafından yapılan basın açıklamasında, Ankara’nın 2015 yılı hava kalitesi karnesi açıklandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın resmi ölçüm istasyonlarının verilerine göre 2015 yılında hava kirliği ile ilgili olan değerin 344 defa aşıldığını söyleyen kurumlar, Bakanlık ve Büyükşehir Belediyesi’ni kirliliğe son verecek önlemler almaya çağırdı.
Kurumlar basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
Ankara’nın 2015 yılı hava kalitesi karnesine bakıldığında;
1.Partikül Madde 10 (PM10) kirleticisine aitsınır değer (100µg/m3) 2015 yılında tam344 defa aşılmıştır.
2.Partikül Madde 10 (PM10) kirleticisine aituyarı eşiği (260µg/m3) 2015 yılında tam6 defa aşılmıştır.
3.Temmuz ve Ağustos ayları hariç bütün aylarda hava kirliliği yaşanmıştır.
4.2015’teen fazla kirlilik Aralık ayında yaşanmıştır. Sınır değer Aralık 2015’te 122 defa aşılmıştır.
5.Ankara’nın havası en kirli olan semti Kayaş’tır. Kayaş’ı Cebeci ve Sıhhiye izlemektedir.
HAVASI EN KİRLİ SEMTLER: CEBECİ VE SIHHİYE
Basın toplantısında Cebeci ve Sıhhiye’nin hava kirliğinin en çok yaşandığı bölgeler olduğu söylenirken, “Cebeci ve Sıhhiye bölgelerinde sadece işyerleri değil büyük hastaneler de bulunmaktadır. Akciğer ve solunum sistemi hastalıkları nedeniyle bu hastanelerde tedavi gören yurttaşlarımız özellikle tehdit altındadır” ifadelerine yer verildi.
“Ankara Valiliğini Ankara’daki hava kirliliğinin halk sağlığı üzerindeki etkilerini ve hassas nüfus gruplarının alacağı önlemleri açıklamaya çağırıyoruz” denilen açıklamada kurumlar, trafik ve kömür kullanımının havayı kirlettiğine dikkat çekti.
“Hizmet için değil oy avlamak için yürütülen şehircilik politikaları Ankaralıların sağlığını tehdit eden noktaya gelmiştir. Ankara’da yaşanan hava kirliliğinin başlıca iki nedeni bulunmaktadır” denilen açıklamada “Bunlardan birincisi taşıt trafiğidir. Ankara’da metro inşaatını geciktiren Büyükşehir Belediyesi hem kenti bir trafik bunalımına sokmuş hem de başkentlilerin sağlığına yönelik tehditlere seyirci kalmıştır. Kirliliğin başlıca nedenlerinden ikincisi artan kömür kullanımıdır. Yerli hammaddemiz olan kömürün konutlarda değil sanayi tesislerinde kullanılması tercih edilmelidir. Sanayi tesislerinin bacalarına filtre sistemleri takılarak zararlı gazların havaya salınması engellenebilmektedir. Oysa konutlarda bu mümkün olmamaktadır. Öte yandan kaçak yollarla şehre sokulan kalitesiz kömürlerin kullanımının kesin olarak engellenmesi gerekmektedir. Burada da görev Ankara Büyükşehir Belediyesine aittir” ifadeleri kullanıldı.
Kaynak: Sol.org