Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, işgalci tür olarak tanımlanan ‘katil yosun’un en son Konyaaltı Sahili’nde yapılan dalışlar sırasında görüntülendiğini ve deniz ekosistemi için önemli olan deniz çayırları dahil birçok deniz türünü tehdit ettiğini aktarıyor.
DHA’ya konuşan Gökoğlu, ‘katil yosun’un “çok hızlı gelişip diğer türlerin üzerlerine çıktığını ve bu yüzden bazı yerli alg türlerinin yok olmaya başladığını” söylüyor.
Akdeniz’de son yıllarda daha hızlı bir şekilde yayıldığı söylenen istilacı türler arasında, balon balığı gibi balıkların yanı sıra bazı bitkiler de bulunuyor.
Antalya Körfezi’nde ilk olarak 1995 yılında sadece bir noktada görüldüğü ve diğer canlıların yaşam alanlarını engellediği gerekçesiyle ‘katil yosun’ olarak adlandırılan Caulerpa Taxifolia’nın bugünlerde 20 kilometrelik alanda yayıldığı kaydedildi.
Yosunun başta ‘denizlerin akciğeri’ diye tanımlanan deniz çayırları (Posidonia Oceanica) için tehdit oluşturduğu belirtildi.