Prof. Dr. Uğur Şahin, yeni varyantın, aşılı insanlara da bulaşabileceğini, yine de aşılanmış kişilerin hastalığın ağır seyrine karşı korumada olduklarını öngördüklerini belirtti, ancak Covid-19’a karşı aşılanmış kişilerin yeni Omicron varyantı karşısında yeterli korumaya sahip olup olmadıkları konusunun henüz yeterince net olmadığını kaydetti.
BioNTech kurucularından Dr. Özlem Türeci ile birlikte Reuters haber ajansı tarafından düzenlenen etkinlikte soruları yanıtlayan Şahin, yeni varyantın beklediğinden erken ortaya çıktığını aktararak, “Covid-19 aşısını nispeten hızlı şekilde yeni varyanta adapte edebilme yeteneğine sahibiz” dedi.
Omicron varyantında durumun ne kadar acil olup olmadığını anlamaya çalıştıklarını ifade eden Şahin, yeni aşı gerekmesi durumunda uyarlanmış aşının gelecek yıla hazır olabileceğini bildirdi.
Şahin, Covid-19 virüsünün mutasyonlara uğramasının, mevsimsel gripte olduğu gibi, aşının her yıl yaptırılması ihtimalini artırdığına işaret etti.
“Covid-19’a karşı bir yeni aşıya ihtiyaç olacağını düşünüyorum”
Covid-19’a karşı bir yeni aşıya ihtiyaç olacağını düşündüğünü aktaran Şahin, “Öne çıkan soru; buna ne zaman ihtiyacımız olacağı” ifadesini kullandı.
Yoksul ülkelere aşının ulaştırılması için çalışmalar yaptıklarını anlatan Şahin, daha düşük sıcaklıklarla aşının korunması gibi bu ülkelere aşının dağıtımını kolaylaştıracak teknolojilere odaklandıklarını söyledi.
Dr. Özlem Türeci de hem yoksul hem de gelişmekte olan ülkeler için özel çözümler üretmeye çalıştıklarını belirterek, herkesi bu çabalara katılmaya davet etti.
Türeci, potansiyel bir kanser aşı üzerinde çalışmalarının devam ettiğini de bildirdi.
DSÖ: Son alarm zili çalana kadar beklemekten iyidir
Öte yandan, Dünya Sağlık Örgütü de (DSÖ) Covid-19’un Omicron varyantı nedeniyle henüz bir ölüm bildirilmediğini, yeni varyantın bulaşıcılığına ve ciddi hastalığa neden olup olmadığına ilişkin araştırmaların devam ettiğini duyurdu.
DSÖ Sözcüsü Christian Lindmeier, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisinde düzenlenen haftalık basın toplantısında mevcut Covid-19 aşılarının Omicron’a karşı etkili olup olmadığının ortaya çıkması için zamana ihtiyaç duyulduğunu, tüm parçaların bir araya getirildikten sonra aşıların etkinliğinin ortaya çıkacağını vurguladı.
Lindmeier, Moderna ve BioNTech-Pfizer’ın “Omicron’a karşı yeni aşı” geliştireceklerine dair açıklamalarına ilişkin “Aşı üreticilerinin halihazırda önceden planlamaya başlamaları ve mevcut aşıyı değiştirmek zorunda kalma olasılığını planlamaları çok tavsiye edilen bir durumdur. Bu, son alarm zili çalana kadar beklemekten daha iyidir” değerlendirmesinde bulundu.