İsrail Sağlık Bakanlığı, aşının hastaneye yatışları ve şiddetli semptomları önlemede ise yüzde 93 oranında etkili olduğunu belirtti.
Ancak İsrail Sağlık Bakanlığı’nın veri analiz modeli bazı uzmanlar tarafından eleştiriliyor. Haaretz gazetesine konuşan Prof. Ran Balicier, aşıların etkinliğini doğru şekilde ölçmede ciddi metodolojik sorunlar bulunduğunu söyledi. Balicier, Covid testlerinin ‘seçici’ olarak uygulandığı bir durumda aşıların etkinliğini ölçmenin oldukça zor olduğunu söylüyor.
Ülkede mart ayında yayınlanan verilere göre, aşı verildikten iki hafta sonra, semptomatik etkileri önlemede yüzde 99, enfeksiyonu önlemede yüzde 91,2 etkinliğe sahipti.
Bakanlık, bu aşamada aşının üçüncü dozunun uygulanmasını önermekten kaçındı. Bununla birlikte, aşılı olanlar da dahil olmak üzere onaylanmış bir Covid-19 taşıyıcısı ile temas eden herkesi test yaptırmaya çağırdı.
Yeni vakaların yüzde 90’ı Delta varyantı kaynaklı
İsrail’de görülen yeni vakaların yüzde 90’ının ilk olarak Hindistan’da tanımlanan Delta varyantı kaynaklı olduğu belirtiliyor.
Koronavirüs salgınına karşı hızlı aşılama kampanyasıyla dikkat çeken İsrail’de, son günlerde enfekte olanların önemli bir bölümünde Delta varyantına rastlandı. Aşılanmış olanların da söz konusu varyanta yakalandıkları gözlendi.
İsrail’de son 3 ayın en yüksek günlük vaka sayısı
Ülkede, ilk olarak Hindistan’da tanımlanan Delta varyantı nedeniyle salgınında son 3 ayın en yüksek günlük vaka sayısının görüldü.
Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte 343 kişinin testinin pozitif çıktığı belirtirken, bunun İsrail’de son 3 ayın en yüksek günlük vaka sayısı olduğu ifade edildi.
Ülkede 6 Haziran’da 216’ya kadar düşen aktif vaka sayısı, son günlerdeki artışla 2 bin 597’ye yükseldi.