NASA’nın başına ilk defa gelen hadisede Uluslararası Uzay İstasyonu’na ortak olan Rusya’nın iletişim sistemi destek verdi
Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı’nda (NASA) salı günü yaşanan bir elektrik kesintisi Houston’daki Görev Kontrol Merkezi ile Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) arasındaki iletişimi kesintiye uğrattı.
İstasyona geçici olarak komut gönderemeyen Görev Kontrol, Rus iletişim sistemi sayesinde yörüngedeki yedi astronotla 20 dakikalık kesintinin ardından temasa girebildi.
Elektrik kesintisi Houston’daki NASA’nın Johnson Uzay Merkezi binasında yapılan çalışmalar esnasında meydana geldi.
Uzay istasyonu program yöneticisi Joel Montalbano, “Bu çalışmaların yer alacağını biliyorduk ve acil durumlarda merkezi kapatmak zorunda kalırsak kullanacağımız yedek komuta ve kontrol sistemine sahibiz” dedi.
Yedek kontrol sistemlerinin 90 dakika içinde devreye girdiğini söyleyen Montalbano, NASA’nın bu tarz sistemi ilk kez kullandığını belirtti.
Montalbano, “ekip ya da uzay istasyonu hiçbir zaman tehlike altında değildi”, açıklamasında bulundu.
Geçen sene kendi projesini kurmak için 2024’de ISS’den çekileceğini duyuran Rusya, Nisan ayında 2028’e kadar kalacağını söyledi.
Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) Başkanı Yuriy Borisov Telegram paylaşımında, “ISS programı en büyük ve en başarılı uluslararası uzay projesidir ve böylesine eşsiz bir laboratuvarın çalışmalarına devam edecek olmasından ve insanoğlunun uzay araştırmalarına yönelik en cesur planlarının hayata geçirilmesine katkıda bulunacak olmasından memnuniyet duyuyorum” demişti.
ISS’e Roscosmos ve NASA ile beraber Kanada Uzay Ajansı, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Japonya Uzay Araştırma Ajansı da ortak.