Tüketicilerin reklam algılarını inceleyen MillwardBrown’un, bu yıl içlerinde Türkiye’nin de olduğu 42 ülkeden 16-45 yaş arası 13.500’ün üzerindeki tüketicinin çoklu ekran kullanımını ve davranışını analiz ettiği AdReaction araştırmasının raporu açıklandı. Odağı; ‘Dijital Dünyada Yaratıcı Video (AdReaction Video)’ olan araştırmanın bulguları, pazarlamacıların insanların nasıl, nerede ve neden video görüntülediklerini, tüketicilerin ne zaman reklama açık olduğunu ve hangi ekranda hangi yaratıcı yaklaşımların en iyi sonucu verdiğini anlamasına yardımcı oluyor.
Çalışmanın Türkiye ayağı ile ilgili veriler şöyle:
* Türkiye’de ekran başında geçirilen ortalama zaman yaklaşık 6 saat .
* Ekran başında geçirilen bu zamanda, video izleme süresi ise yaklaşık 3 saat.
* Günlük video tüketiminin yüzde 44’ü televizyondan geliyor.
* Dijital platformlar arasında video izlemek için en çok tercih edilen mecra cep telefonu.
* 16-24 yaş gurubunda bu oran daha da artıyor.
* 2014 yılına kıyasla cep telefonundan video izleme payı 13 puanla ciddi bir artış gösteriyor.
* Televizyon harici video izleme oranlarında (özellikle cep telefonlarından) Türkiye, küresel ortalamanın üstünde yer alıyor.
Raporda yer alan genel değerlendirmeye göre dijital reklam yatırımının iki yılda yüzde 8’den yüzde 17’ye çıkması bekleniyor. Markalar, dijital reklama, televizyon reklam bütçesinin yüzde 8’ini harcayarak çok daha fazla kitleye ulaşıyor ancak izleyiciyi dijital reklamda tutmak pek kolay değil. Dijital reklam izleyicisi, hedeflenmeye sıcak baksa da takip edilmekten hoşlanmıyor. Kontrol edebildiği dijital reklamları tercih ediyor. Buna saygı göstermeyen formatlar başarıyı yakalayamıyor. Çoklu ekranda günlük video izleme süresi 3 saat. Ekranlar küçüldükçe videolar tek başına izleniyor.
Millward Brown’un Dijital Global Direktörü Duncan Southgate, söz konusu verileri yorumlarken, “Her ne kadar video şimdi çok sayıda ekrandan ulaşılabilir olsa da, TV felsefesini dijital içeriğe ve yerleşime uygulamak kesinlikle kabul edilebilir değil ve tüketiciler, çevrimiçi reklamcılardan çok daha fazlasını bekliyor.” ifadesini kullanıyor.
KAYNAK: AJANSLAR