DH1047 adı verilen antikor, virüsün hücrelerine bağlanıp onu nötralize ediyor ve çoğalmasını önlüyor.
Kuzey Carolina Üniversitesi ve Duke Üniversitesi’nden bilim insanları, keşfettikleri antikorun hem enfeksiyonu önlemede hem de Kovid’e yakalananların tedavisinde kullanılabileceğini ifade etti.
Science Translational Medicine adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan araştırmanın ortak yazarı Dr. Barton Haynes, “Bu antikor, mevcut salgın açısından tedavi edici potansiyele sahip” dedi:
“Ayrıca, diğer koronavirüsler hayvan konaklarından insanlara sıçradığında, gelecekte ortaya çıkabilecek salgınlar için de kullanılabilir.”
Araştırmada öncelikle 1700’den fazla koronavirüs antikoru tespit edildi ve bunlardan bir havuz oluşturuldu. Bu havuzda hem yeni koronavirüse hem de 2000’lerin başında salgına neden olan SARS virüsüne bağlanabilen 50 antikor saptandı.
Bunlar arasında DH1047 adı verilen, özellikle etkiliydi ve hem hayvan hem de insan kaynaklı her türden virüse bağlanabiliyordu.
Haynes, “Bu antikorun koronavirüste bağlandığı nokta sayısız mutasyon ve varyanta rağmen kaybolmuyor” diye konuştu:
“Sonuçta çok çeşitli koronavirüsleri etkisiz hale getirebilir.”
Araştırmacılar, antikorun etkili olduğu varyantlar arasında son derece bulaşıcı olan Delta varyantının da yer aldığını aktardı.
Öte yandan antikor, şimdilik yalnızca farelerde denendi.
Bu deneylerde antikorun, koronavirüse maruz bırakılan kemirgenlerde virüsün çoğalmasını ve enfeksiyona sebebiyet vermesini önlediği anlaşıldı.
Antikoru çoktan enfekte olmuş hayvanlar üzerinde de deneyen araştırmacılar, tedavinin akciğerlerle ilişkili semptomların şiddetini azaltabildiğini gördü.
Çin’de de benzer bir tedavi geliştiriliyor
Çin’deki Pekin Genom Bilimi İleri Yenilik Merkezi’nden bilim insanları da kısa süre önce Kovid-19’un tüm varyantlarına karşı tam etkili bir antikor keşfettiklerini duyurmuştu.
DXP-604 adı verilen antikorun laboratuvar deneylerinde virüsün tüm mutasyonlarına karşı etkili olduğunu vurgulayan araştırmacılar, bu antikorla ürettikleri ilacın ikinci aşama klinik denemelerine başladığını aktarmıştı.
Şimdiye dek 14 hasta üzerinde denenen ilacın virüs semptomlarını gidermede başarı gösterdiği kaydedilmişti.
KAYNAK: INDEPENDENT TÜRKÇE – ÇAĞLA ÜREN