Beklentiler, zam oranının hayli yüksek olacağı yönünde. Ancak enflasyon oranı karşısında düşen alım gücü ve değersizleşen Türk Lirası nedeniyle, yapılan zammın bir anlamı olmayacağı görüşü hakim.
Sözcü gazetesi yazarı Murat Muratoğlu, asgari ücrete yüzde 30 bile zam yapılsa, enflasyon karşısında bir değeri olmadığına dikkat çekti.
“Venezuela’da dünyanın en yüksek asgari ücret zamları yapılıyor. Ülkenin başkanı çıkıp bununla hava atıyor. Sonuç? Halk aç, çöpten yemek topluyor” yorumunu yapan Muratoğlu, yazısını şu satırlarla sürdürdü:
“İktidar seçim yatırımı olarak asgari ücrete rekor zam yapabilir mi? Kuvvetle muhtemel yapılacak. Ne kadar? Yüzde 30 mu? Yapsalar ne kadar eder? Yaklaşık 3670 lira… Ülkede Ekim ayı itibarıyla yoksulluk sınırı 10.075 lira…
Aynı senaryo… Yılsonunda dolar bazında bakınca hep bir yıl öncenin altında… Aslında yüksek asgari ücret artış oranı, yükselen enflasyonla baş edememenin itirafı… Normal şartlarda kimsenin fazla ilgilenmeyeceği “asgari” dedikleri, çalışan bir kişinin en azından temel ihtiyaçlarını karşılayarak insanca yaşamalarına olanak tanıyan ve işveren tarafından ödenmesi zorunlu en düşük ücretti kendisi… Vasıfsız da olsan daha düşüğü olamaz… Öylesi…
Avrupa ülkelerinden örneklere bakarsak, Belçika’da hemen hemen kimse çalışmıyor asgari ücretle… İspanya’da çalışanların sadece yüzde 1’i, Çekya’da ise yüzde’2 si verilen bu en düşük maaşı alıyor.
Ya Türkiye’de? Bilinmiyor! Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı verileri açıklamıyor. En son açıklananlar 2014 yılına ait! Sonrasında SGK’nın asgari ücretli sayısını açıklamasını yasakladılar! Maaşlıların yarısının asgari ücret civarında kazandığı tahmin ediliyor. Ülke öyle de şeffaf yönetiliyor.
İnsanların yapılacak artışa sevinmelerini bekliyorlar haliyle… Venezuela’da dünyanın en yüksek asgari ücret zamları yapılıyor. Ülkenin başkanı çıkıp bununla hava atıyor. Sonuç? Halk aç, çöpten yemek topluyor. Basılan kağıdının değeri paradan daha fazla…”