Afgan göçmenlerin Türkiye’ye gelişi sonrası başlayan tartışmalar hakkında konuşan AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, özellikle sanayi alanında en ağır ve en zor işlerde sığınmacıların çalıştırıldığını söyledi. Özhaseki, bu açıklamasıyla sığınmacı ve mültecilerin ekonomik anlamda ucuz iş gücüyle nasıl sömürüldüğünü de itiraf etmiş oldu.
Mülteci sorununa ilişkin tartışmalara AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki de katıldı.
Kayseri’de katıldığı televizyon programında konuşan Özhaseki, mültecilerin “Türkiye ekonomisine katkı sağladığını” ve gönderilmelerinin söz konusu olmadığını söyledi.
“SANAYİYİ AYAKTA TUTUYORLAR”
Mültecilerin bazı şehirlerde sanayiyi ayakta tuttuğunu söyleyen Özhaseki şöyle konuştu: “Şimdi bazı şehirlerde sanayiyi onlar ayakta tutuyorlar. Gaziantep sanayisine gidin yüzbinlerce insan en ağır ve en zor işlerde çalışıyorlar. Kayseri sanayisinde de öyle. İşçi bulamıyorlar, bu adamlar çalışıyor.”
“BİR KISMI GİDER, KALANLAR DA UYUM GÖSTERİR”
“Bunları kimse de gönderemez” diyen Özhaseki, “İleri geri konuşuyorlar öyle. Öyle bir şeyin olacağını da kimse düşünmesin. Muhalefet liderlerinden birisi diğer muhalefet liderlerinden birisine ‘Boşuna popülizm yapmayın, gönderemezsiniz’ dedi. Evet, ne yazık ki öyle. İnşallah zamanı geldiğinde bir kısmı gider, kalanlarda uyum gösterirler” şeklinde konuştu.
Türkiye’de birçok insan hakları örgütü, başta tekstil olmak üzere, mobilya, sanayi ve gıda gibi alanlarda sığınmacıların sigortasız, asgari ücretin altında bir ücretle çalıştırıldığını savunuyor.
“MÜLTECİLER EN KÖTÜ KOŞULLARDA ÇALIŞMAYA MARUZ BIRAKILIYOR”
Göç İzleme Derneği başta Gaziantep olmak üzere birçok ilde sığınmacıların ucuz iş gücü olarak görüldüğünü açıkladı. Son tartışmalara ilişkin dernekten yapılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: “Türkiye’de emek piyasasına eklemlenen mülteciler, en kötü koşullarda çalışmaya maruz bırakılıyor. Mülteci sömürüsünün en çok olduğu yer Suriye’ye sınır illerdir. Bunların başında gelen il Antep’te yaklaşık 500 bin mülteci yaşıyor. Hatay, Urfa ve Diyarbakır bunları takip ediyor.
“KADIN İŞÇİLER HER TÜRLÜ GAYRİİNSANİ DAVRANIŞIN HEDEFİ”
Özellikle kadın işçiler, ucuz iş gücü olarak görüldükleri gibi, her türlü gayriinsani davranışların da hedefi oluyorlar. Tekstilde ve sanayide çalışan Suriyeli kadınların yanı sıra Özbekistan, Kırgısiztan, Türkmenistan’dan ülkelerinde yoksulluktan ve kötü ekonomik ve yaşam koşulardan dolayı Türkiye’ye gelen kadınlar da az değil.”