Türkiye Perakendeciler federasyonu (TPF) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbilek, Atık Yönetmeliği kapsamında naylon poşetlerin marketlerde ve mağazalarda 1 Ocak 2018’den itibaren bedava dağıtımının yasaklanacağını belirtti.
Altunbilek gelecek yılın başından itibaren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Atık Yönetmeliği kapsamında naylon poşetlerin marketlerde ve giyim, ayakkabı gibi tüm mağazalarda kullanımın önüne geçileceğini dile getirdi.
Altunbilek, doğada çözülmesi yüzyıllar süren, insan sağlığını tehdit eden naylon poşet kullanımının satış noktalarında ücretli olması yönünde yasal düzenlemenin 2018’in başında hayata geçeceğini kaydederek, bu konudaki düzenlemenin ABD ve birçok Avrupa ülkesinde başarıyla uygulandığını vurguladı.
Altunbilek, “Alışverişlerde müşterilerimizi file, bez torba kullanımına yönlendireceğiz. Geçiş sürecinde karton veya bez alışveriş torbası hediye edeceğiz dedi ve ekledi:
“Avrupa’da yasak olduğu için müşteriler alışverişe gelirken alacakları ürünleri koyacakları file veya kaplarla geliyor.”
Naylon poşetin zararları
* Bir poşet karada en az 800 yılda, denizde ise en az 400 yılda yok oluyor.
* Her yıl ortalama 100 bin kuş poşetler yüzünden ölürken birçok balina ve deniz kaplumbağasının akıbeti de aynı oluyor.
* Toprağa karışarak toprağı zehirliyor, bitkileri öldürüyor, çöplerde oluşan metan gazı ile birlikte meydana gelen düşük ısılı yanmalar sonucu havayı kirletiyor, güneş gördüğü zaman insan ve çevre sağlığı için son derece tehlikeli olan kimyasalları soluduğumuz havaya salıyor.
* Plastik poşetlerden dünya çapında dakikada 1 milyon, yılda yaklaşık 1 trilyon adet üretiliyor. Her yıl bu kadar plastik poşetin doğaya “kazandırılması” poşetlerin hükümdarlığının belki de dünyada insanlar yok olduktan sonra bile devam edeceği anlamına geliyor.
Biyobozunur poşet
Şu ana kadar meclis kararıyla belediye sınırlarında naylon poşeti yasaklayanlar arasında İstanbul Adalar, İstanbul Kadıköy, İstanbul Kartal, Çanakkale Bozcaada, İzmir Konak, Bursa Nilüfer, İzmir Dikili, Balıkesir Edremit bulunuyor.
Buralarda biyobozunur poşet kullanımı teşvik ediliyor.
Biyobozunur poşet, naylon poşetin aksine doğada bir iki yıl içinde yüzde 100 çözünebiliyor.