Türkiye’de gazetecilere yönelik ağır baskılara çevrilmiş durumda. Son verilere göre, 200 kadar gazetecinin tutuklu olduğu Türkiye’de, gazeteciler medya üzerindeki baskıların sona erdirilmesi için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) devreye girmesini talep ediyor. Ancak öte yandan gazetecilere yönelik operasyonlar devam ediyor.
Ankara Cumhuriyet Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliğinin yürüttüğü davada haklarında daha önce yakalama kararı olan 10 İpek Medya yöneticisinin evine baskın yapıldı.
“ByLock”u kullandıkları iddiasıyla 68 eski TRT çalışanı hakkında yakalama çıkarıldı. Operasyonda 35 eski TRT çalışanı gözaltına alındı.
Şüphelilerin başkente getirileceği, firari olanların yakalanması için çalışmaların sürdüğü öğrenildi.
Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararı ile yürütülen gazetecilere yönelik soruşturma kapsamında haklarında gözaltı ve yakalama kararı olan 10 İpek Medya Grubu Kanaltürk ve Bugün TV üst düzey yöneticilerinin evlerine baskın yapıldı.
Evlerinde arama yapılan Gazetecilerin isim listesi;
1-Tarık Toros
2-Erhan Başyurt
3-Turan Görüryılmaz
4-Fatih Akalan
5-Selim Sırrı Bayer
6-Erkan Akkuş
7-Mehmet Yılmaz
8-Değer Ozergun
9-Ali Demirer
10- Murat Uzun
Türkiye 151’inci sırada
2016 yılında Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün Dünya Basın Özgürlüğü Sıralaması’nda Türkiye, 2015’e göre iki puan daha kaybederek, 180 ülke arasında 151’inci sıraya geriledi. Washington merkezli düşünce kuruluşu ‘Freedom House’ ise yayınladığı raporda, Türkiye’nin basın özgürlüğü açısından ‘yarı özgür ülke’ konumundan ‘özgür olmayan ülke’ konumuna düşürüldüğünü açıklamıştı.
TGC: 839 gazeteciye dava açıldı
Türkiye’de gazeteciler ve basın-yayın kuruluşları üzerindeki baskılar her geçen yıl daha da artıyor. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından hazırlanan “2016 Basın Raporu”na göre, 2016 yılında Türkiye’deki 780 gazetecinin basın kartı iptal edildi, 839 gazeteci yaptıkları haberler nedeniyle açılan davalarda hâkim karşısına çıktı.
157 yayın organı kapatıldı. 14 toplumsal olayda ise yayın yasağı kararı verildi. Ayrıca 189 gazeteci sözlü ve fiziksel saldırıya uğrarken, bu dönemde işini kaybeden gazeteci sayısı 10 bini aştı. Çağdaş Gazeteciler Derneği Ankara Şubesi’nin verilerine göre de 2016’da 7 yabancı gazeteci sınır dışı edildi, 3 basın merkezine polis baskını yapıldı ve 20 siteye erişim engeli getirildi.