Sayıştay, Muğla’da doğal SİT ve özel çevre koruma bölgelerindeki yerlerin, mevzuata aykırı şekilde ihale edildiğini tespit etti. Sayıştay, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2014 yılındaki faaliyetlerine ilişkin denetim raporunda, ona bağlı Türkiye Çevre Koruma Vakfı ve Muğla Valiliği’ne bağlı olan Muğla’ya Hizmet Vakfı’nın yüzde 50’şer hisse ortaklığıyla kurulan MUÇEV’e verilen ihaleleri mevzuata aykırı buldu. MUÇEV son olarak, Ortaca ilçesi Dalyan Mahallesi’nde, caretta caretta cinsi deniz kaplumbağalarının dünyadaki en önemli üreme alanlarından olan İztuzu sahilinde günübirlik tesislerin işletme hakkını, İngiliz ortaklı DALÇEV şirketine vermesiyle gündeme gelmiş, çevrecilerin tepkisini çekmişti.
Sayıştay raporunda, tabiat alanlarındaki günübirlik alanların MUÇEV’e kiralanmasının, Tabiat Varlıkları ve Doğal Sit Alanları ile Özel Çevre Koruma Bölgelerinde Bulunan Devletin Hüküm ve Tasarrufu Altındaki Yerlerin İdaresi Hakkında Yönetmelik’e aykırı olduğu belirtildi. Yönetmelikte öngörülen ihale usulleri dışında MUÇEV ile her alan için ayrı ayrı yapılan protokollerle günübirlik alanların kiraya verilmesi, kiralayan şirketçe bu alanların daha yüksek bedelle üçüncü şahıslara ihale yoluyla kiraya verilmesinin, yönetmeliğe aykırı olduğuna dikkat çekildi.
İztuzu’nun, ihale yapılmaksızın MUÇEV tarafından DALÇEV’e kiralanmasına tepkiler üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, sahilde ticari faaliyet öngören ihalenin iptal edilerek, caretta carettaların Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’yle yapılacak protokolle korunacağını açıklamıştı. Muğla’da özel çevre koruma bölgesinde yer alan 14 işletmenin MUÇEV’e devredilmesine dair Mayıs 2014’te verilen Başbakanlık onayına ise Muğla 2. İdare Mahkemesi’nden yürütmeyi durdurma kararı çıkmıştı.