Yengeçler göç için Ekim, Kasım ve Aralık aylarındaki ağır yağışları bekler. Havada artan nem oranı 11 cm çapındaki bu kabukluların beş gün sürecek yolculuğa dayanmalarını sağlar. Böylece ıslak ormanlardan çıkıp 9 km yol aşarak Hint Okyanusu’na ulaşırlar.
Yollara bu kadar yengeç dökülünce, Avustralya parklarından sorumlu kurum Parks Australia, göç esnasında ve öncesinde yolları kapatıp çitler kurarak, tüneller inşa ederek göçü kolaylaştırmaya, yengeçleri korumaya çalışır. Şoförlerden yengeçlerin geçmesi için arabalarını durdurmaları istenir.
Kumsala vardıklarında erkek yengeçler kazdıkları yuvaları korumak için birbiriyle kavgaya tutuşur. 5-6 gün sonra dişi yengeçler geldiğinde çiftleşme başlar.
Dişi yengeçler göçe ne zaman başlamış olursa olsun yumurtalarını denizde bırakmak için ay döngüsünün belli bir gününü bekler.
Uzmanlar deniz seviyesindeki gel-git kaynaklı değişimin en az olduğu bu dönemde yumurtaların canlı kalma şansının daha fazla olduğunu söylüyor.
Yengeçler havanın daha serin olduğu erken saatlerde ve akşam saatlerinde yol alır; hava sıcaklığının artması halinde göçe ara verilerek beklenir.
Parks Australia blogunda yer alan bilgilere göre, yengeçlerin bu yılki yumurtlama döneminin 7-8 Aralık ya da 6-7 Ocak olacağı tahmin ediliyor. Yengeçlerin göçünü ve yapılan hazırlıkları aynı bağlantıdan izleyebilirsiniz.
KAYNAK: BBC Türkçe