Yerküre ve doğa üzerine belgeselleriyle bilinen, iklim değişikliğiyle mücadelenin önde gelen isimlerinden David Attenborough, küresel ısınmayla mücadelede en kilit kaynağın güneşten elde edilecek enerjisi olacağını söyledi. Attenborough’a göre, güneşin her gün dünyaya püskürttüğü enerjinin beş binde biri, bütün insanlığın enerji gereksinimini karşılamaya yeter.
Paris’teki iklim zirvesini izlerken BBC’nin haber programı Newsnight’ın sorularını yanıtlayan Attenborough,
– Hindistan Başbakanı Narendra Modi, fosil yakıtlarına dayanarak büyüyen ve gelişen ülkelerin iklim değişikliğyle mücadelede yükün daha adil paylaşılmasına daha fazla katkı sağlaması gerektiğini söyledi. Buna katılıyor musunuz?
(ABD) Başkan Obama’nın açıklaması ve benim desteklemeyi planladığım Küresel Apollo Programı tam da bunu öngörüyor. Biz ülkelerin üretim aktarımı ve yenilenebilir kaynaklardan enerji üretiminin kömürden daha ucuz hale getirilmesi konusunda gerekli araştırmaları yapmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Aslında gelişmiş ya da az gelişmiş, bu ülkeler, kömürden daha ucuz olacak daha farklı bir enerji türüne kaymaya karar verdiler.
– Aslında dünyada enerji kıtlığı olmadığını mı söylüyorsunuz?
Güneşten gelen enerjide kıtlık yok. Eğer güneşin her gün dünyaya püskürttüğü enerjinin 5000’de birinden faydalansak tüm insan ırkının bütün enerji ihtiyaçlarını karşılayabiliriz. Sadece 5 binde biri bunu yapabilir. Bu kadarına bile ihtiyacımız yok ama yenilenebilir kaynakları doğrudan güneşten sağlamalıyız.
– O zaman niye bu kadar geç kaldık?
Çünkü bir parça kömür yakmak daha kolay. Bilimsel sorunlar da var. Enerjiyi elde etmek için önemli konuları hallettik ama onu ucuzlatmayı başaramadık. Yapmamız gereken bu. Kömürden daha ucuz enerji yaratmak. Bugün herhangi biri yeri kazıp kömür bulup onu yakabilir. Ancak bunu artık kaldıramayız.
– (ABD Dışişleri Bakanı) John Kerry (zirvenin) bildirisinin yasal olarak bağlayıcı olmadığını söyledi. Bu önemli mi?
Obama açıklamasına baktığınızda niyetin orada olduğunu görürsünüz. Eğer iyi insanlar iyi bir yürekle, iradeyle ve iyi bir niyetle adım atarsa işler hallolur.
– Yani yasal statüsünün olmaması önemli değil?
Elbette yasal bir statüsü olsaydı daha iyi olurdu. Ancak insanların Obama ve Başbakan (Cameron) tarafından ortaya konan duygulara uyacağını umuyorum.
– Zirveden nasıl bir sonuç sizi mutlu eder?
Eğer Obama bir takvim belirleseydi ve bir yol haritasıyla birlikte dünya çapında bilimsel araştırmayı gözetim altında tutan, sorunları tespit eden ve bunlarla kimin ilgileneceğini belirleyen bir komite oluşturulmuş olsaydı o zaman kusursuz olurdu.
KAYNAK: BBC TÜRKÇE