Binlerce yıllık geçmişi olan Hasankeyf, sadece 50 yıl aktif olarak çalışacak Ilısu Barajı için sular altında kalıyor.
Baraj gölü altında kalacak olan ilçedeki tarihi yapıların bir kısmı taşınacak. Zeynel Bey Türbesi gibi yapılar taşınırken daha önce hiç denenmemiş bir yöntem denenecek. Taşınırken yıkılma tehlikesi bulunan türbeyi, bir daha kimse göremeyebilir.
Ilısu Barajı tamamlandıktan sonra sular altında kalacak 550 arkeolojik yerleşim bir yana, Hasankeyf’te yaşayan birçok endemik hayvan ve bitki türleri de yok olacak. Nesillerdir burada yaşayan insanlar ise yerlerinden olacak.
UNESCO’nun Dünya Mirası için belirlediği 10 kiriterden 9’una sahip olabilen dünyadaki tek yer olma özelliğini taşıyan Fakat yine de bu listeye dahil olabilmiş değil.
Çünkü listeye girilebilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın UNESCO’ya başvurması gerekiyor. Dünya Mirası Listesi’ndeki diğer çok ünlü kültür varlıkları ise bu kriterlerden sadece birkaçını karşılayabiliyor.
YENİ HASANKEYF ÖDÜL GİBİ GÖSTERİLİYOR
Bazı medya kuruluşları söz konusu yeni yerleşim yerini bir lütuf olarak duyuruyor. Çeşitli kaynaklarca çıkan haberlere göre, yeni yapılacak yapay Hasankeyfi, bölgenin gözdesi olacak ve kısa sürede turizmin göz bebeği olacak. İlçedeki 40 metrekarelik evlerde yaşamlarını sürdürmek zorundan kalan Hasankeyfliler, yeni ilçede daha rahat ve modern yaşama kavuşacak.
Alman Arkeoloji Enstitüsü eski müdürü Prof Adolf Hoffman’a göre, burada kazılması gereken yerlerin sadece %5’i kazılabildi. Bölgede Pers, Roma, Bizans, Emevi, Abbasi, Hamdani, Mervani, Artuk, Eyyübi ve Osmanlı gibi yirmiden fazla kültürün izleri bulunuyor.
Bu kültürlerin geride bıraktığı Yamaç Külliyesi, Dicle Köprüsü, Sultan Süleyman Camii, Büyük Saray, Deriki Kilisesi, Zeynel Bey Külliyesi, Şab Camii, Artuklu Köşkü, Kasımiye Köşkleri ve birçokları gibi sayısız tarihi eser, her yıl bir yıl milyonu aşkın yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor.
Baraj su tutmaya başladıktan sonra Hasankeyf, 2-3 yıl içinde tamamen suya gömülmüş olacak. Hasankeyf’in sular altında kalmaması için change.org üzerinden başlatılmış ve şu ana kadar 8.000 kişinin imzaladığı bir kampanya var. Siz de linke tıklayarak bir imza verebilir ve Hasankeyf’in boğulmasını engelleyebilirsiniz.
KAYNAK: ARKEOFİLİ- ERMAN ERTUĞRUL