Cumhuriyet’ten Erdem Gül’ün haberine göre; Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan ile Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu arasındaki görüşme “OHAL’in ocak ayında son kez uzatıldığına” dair beklentileri sona erdirdi. Karamollaoğlu’nun kaldırılmasını istediği OHAL için Erdoğan, “İhtiyaç var devam edecek” dedi.
Darbe girişiminin ardından 20 Temmuz 2016’da 3 ay için ilan edilen ve geçen ay bir buçuk seneyi doldururken 3 ay daha uzatılan OHAL konusu Erdoğan ile Karamollaoğlu görüşmesine de damga vurdu. AKP ile MHP dışındaki tüm partiler OHAL’e karşı olduklarını sıklıkla dile getiriyor. Son olarak ocak ayındaki uzatma sırasında 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de “İnşallah son kez uzatılır” diyerek, OHAL karşıtları arasında yer almıştı.
‘OHAL olağanlaşıyor’
SP Lideri Karamollaoğlu, önceki gün Erdoğan ile görüşmesinde seçim ittifakından çok başta OHAL ve KHK’ler olmak üzere demokratikleşme konularını gündeme getirdi. Karamollaoğlu, “OHAL artık olağanlaştırılıyor. Sanki OHAL hiç kalkmayacakmış gibi bir yaklaşım var. Ancak bir an önce OHAL’i kaldırarak normal, olağan hale geçmeliyiz. Türkiye seçimlere asla OHAL ile gitmemeli” görüşünü dile getirdi. Erdoğan görüşme boyunca Karamollaoğlu’nun ifade ettiği görüşlerden yalnızca OHAL ile ilgili olana itiraz etti. Erdoğan, “İhtiyaç var” diyerek OHAL’in devam edeceğinin mesajını verdi. SP çevrelerinde Erdoğan’ın bu sözlerinden seçime kadar OHAL’in devam edeceği hatta seçimlere de OHAL altında gidilebileceği izlenimi oluştu.
TTB göndermesi
Karamollaoğlu görüşmede darbe ve darbecilerle mücadele edilirken özellikle KHK’lerle mağduriyetler yaratıldığını belirtti. Karamollağlu doğrudan isim vermeksizin Afrin operasyonu ile ilgili paylaşımlar yaptıkları için gözaltına alınanlar ve hem gözaltına alınıp hem de yasa ile yeniden düzenlenmesi gündemde olan TTB’lilere de gönderme yapan ifadeler kullandı. Karamollaoğlu, “Farklı düşünceleri peşin peşin suçlu gibi göstermek, cezalandırmak doğru değil” dedi.
Erdoğan’dan davet
Görüşmede Erdoğan, MHP ile oluşturdukları ittifakı kastederek, “Millet için, İslam dünyası için birlikte olmalıyız” diyerek SP’ye de davette bulundu. Ancak Karamollaoğlu, doğrudan ittifak anlamına gelecek yaklaşımlar yerine ülke sorunlarının çözümünün daha önemli olduğunu vurguladı ve AKP-MHP ittifakına uzak olduğunun mesajını verdi. Görüşmede Erdoğan, özellikle SP’nin milli görüşçü niteliğini ima ederek dar anlamda bir ittifak değil daha anlamlı bir birliktelik düşündüğünü de ifade etti. Erdoğan’ın bu ifadesi SP çevrelerinde geçmişte Numan Kurtulmuş ve Süleyman Soylu’nun katılımlarında olduğu gibi “Bize ‘partimizi kapatın gelin’ mi demek istedi” sorularına yol açtı.
100 bin imza meselesi
Görüşmede Karamollaoğlu ayrıca Erdoğan’a uyum çalışmaları çerçevesinde noter kanalı ile 100 bin imza uygulamasının daha kolay hale getirilmesi, ittifak yerine barajın düşürülmesi önerilerinde bulundu ve bu konuda SP’nin hazırladığı çalışmalarını iletti. Erdoğan da MHP ile birlikte bir uyum komisyonlarının bulunduğunu, o çerçevede bir görevlendirme yaparak SP’nin önerilerini inceleteceğini söyledi.
Görüşme sonrası SP’de Cumhurbaşkanı seçimlerinde AKPMHP ittifakında yer almama, seçimin ilk turunda mutlaka partinin kendi adayını çıkarması görüşü ağırlık kazandı. Karamollaoğlu, seçimin ikinci turu için ise 16 Nisan referandumunda “hayır” blokunu oluşturan partilerle görüşmeleri sürdürecek.