Her yıl yüzbinlerce yerli ve yabancı turistin uğrak yeri olan Muğla’nın Bodrum ilçesinde, bu yıl koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle turizm sezonu geç başladı. Ancak, buna rağmen geçtiğimiz yıllara oranla turist sayısında ciddi düşüş yaşanıyor. Salgından kaynaklı kentin sokakları ve sahilleri bu yıl boş kaldı. Söz konusu durumdan kaynaklı iş yapamaz hale gelen kent esnafı ve otel sahipleri, zor günler geçirdiklerini belirtti.
DOLULUK YÜZDE 15’E DÜŞTÜ
Kentte 17 yıldır otel işletmeciliği yapan Korhan Yüksel, “normalleşme” sürecinin ardından da salgının etkilerinin devam ettiğine dikkati çekti. Turizm sezonunun kötü olduğunu ve otellerdeki doluluk oranlarının yüzde 15’lere kadar düştüğünü paylaşan Yüksel, bu durumun ekonomik olarak işletme sahiplerini olumsuz etkilediğini vurguladı. Geçen yıl turizm sezonunu 1 Mayıs’ta açtıklarını anımsatan Yüksel, “Yurtdışından gelen turistler de aynı tarihlerde gelirdi. Salgın sonrası ise Haziranın 15‘inden önce yerli turistler gelmeye başladı. Ancak büyük oteller 15 Haziran’dan sonra faaliyet göstermeye başladı. Turistlerin ileri tarihlere dönük rezervasyonları yok. Temmuz ve Ağustos için de bir öngörümüz yok. Bilinmezlik devam ediyor” diye konuştu.
YABANCI TURİSTLERLER GELMEDİ
Geçen yıl seçimler nedeniyle otellerdeki doluluk oranının yüzde 60 olduğunu hatırlatan Yüksek, bu yıl gelenlerin ise eski müşterilerden oluştuğunu kaydetti. Yabancı turistlerin henüz gelmediğine dikkati çeken Yüksel, “Turizm de tam bir normalleşme oldu diyemeyiz. Koronavirüs tedbirleri bize ek maliyet getirdi. Müşterilerimizin sağlığını koruyabilmek adına önlem almak zorundayız. Bunun da fiyatlara yansıtmak durumundayız. Bu yüzden bu sene otel işletmeleri için zor geçecek gibi gözüküyor” dedi.
TEDİRGİNLİK DEVAM EDİYOR
2010 yılından beri kentte restoran işleten Mehmet Altay (49), yaklaşık 3 ay kapalı olduklarını, “normalleşme” adımlarıyla birlikte işletmelerini açtıklarına değindi. İşlerinin kötü olduğunu dile getiren Altay, restoranda 25 çalışan olduğunu belirterek, “Maalesef şuan 50 müşteri restorana alabiliyoruz. Restoranların şuan açık ama insanların hala tedirginlikleri devam ediyor” şeklinde konuştu.
‘İYİ DURUMDA DEĞİLİZ’
20 yıldır emlakçılık yapan Tunç Mungan ise, salgın sürecinde gayrimenkul sektörünün de etkilediğini söyledi. Emlak piyasalarında paranın önemli olduğunu vurgulayan Mungan, “Gayrimenkul sektörü olarak biz çok kötü durumdayız. Vatandaş işlem yapmayınca biz üretim yapamıyoruz. İnsanlar gayrimenkul alışverişi yaptığı zaman bizler komisyon alabiliyoruz. Dolayısıyla hiç iyi durumda değiliz” diye konuştu.
‘KİRAMI ÇIKARMAKTAN ZORLANIYORUM’
Ev yemekleri ve kahvaltı salonu işleten Ebru Arcak da, iş yerini yeni açtığı için salgın sürecinin kendisini çok etkilediğini söyledi. Arcak, “Kiramı çıkarmakta zorluk çekiyorum. Bodrum’da kiralar çok yüksek. Yetkililerin devamlı ekonominin iyi olduğu yönünde açıklamaları var. Salgınla birlikte yoksullar daha da yoksullaştı. Tek temennimiz bir an önce işlerin düzelip yoluna girmesidir. Yoksa bu gidişle Bodrum’da esnaf da kalmayacak” dedi.
KAYNAK: MEZOPOTAMYA AJANSI – ESRA SOLİN DAL