Haberdar
  • SİYASET
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • SPOR
  • YAŞAM
  • DİĞER
    • GENEL
    • ANALİZ HABERLER
    • BİLİM TEKNOLOJİ
    • ÇEVRE
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR SANAT
    • MAGAZİN
    • MEDYA
    • MODA
    • RÖPORTAJ
    • SAĞLIK
    • SOSYAL MEDYA VE TEKNOLOJİ
    • DÜNYA
    • SPOR
Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
  • SİYASET
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • SPOR
  • YAŞAM
  • DİĞER
    • GENEL
    • ANALİZ HABERLER
    • BİLİM TEKNOLOJİ
    • ÇEVRE
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR SANAT
    • MAGAZİN
    • MEDYA
    • MODA
    • RÖPORTAJ
    • SAĞLIK
    • SOSYAL MEDYA VE TEKNOLOJİ
    • DÜNYA
    • SPOR
Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
Haberdar
Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
Ana Sayfa DÜNYA

Yeşiller'in başbakan adayı Annalena Baerbock kimdir?

2021-09-19
Yeşiller'in başbakan adayı Annalena Baerbock kimdir?
Share on FacebookShare on Twitter

yesiller-in-basbakan-adayi-annalena-baerbock-kimdir

Yeşiller partisinin başbakan adayı Annalena Baerbock, 19 Nisan 2021’de partinin Eş Başkanı Robert Habeck ile Berlin’de basın mensuplarının karşısına çıkarak, Yeşillerin başbakan adayı olduğunu açıkladığında zirvedeydi. Yeşillerin ilk başbakan adayı olan Baerbock’un, Başbakanlık koltuğuna oturması kamuoyu yoklamalarına göre gerçekçi görünüyordu. Bazı kamuoyu araştırma şirketlerinin anketlerine göre Yeşillerin oy oranı Hristiyan Birlik (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti’yi (SPD) geride bırakmıştı. Adaylığının açıklandığı gün özgüvenle “Bugün partimiz için yeni bir dönem başlıyor” diyen Baerbock, başarılı olurlarsa, bunun ülkenin de yararına olacağına işaret etmişti.

 

Ortaya çıkan hatalar

 

Ancak seçim kampanyası sırasında Baerbock’un yaptığı bazı hatalar Yeşillerin başarısını gölgeledi. 2018 yılından beri Yeşiller Eş Başkanı olan Baerbock, partisinin yaptığı ödemeleri usulüne uygun bir şekilde Federal Meclis’e bildirmediğini kabul etti. Baerbock’un resmi olarak açıkladığı özgeçmişinde de hatalar olduğu ortaya çıktı. Alman Marshall Fonu gibi tanınmış kuruluşlara üye olduğunu belirtmesine rağmen, Baerbock bu kuruluşlara üye değildi. Baerbock’un yazdığı “Şimdi. Ülkemizi Nasıl Yenileyeceğiz?” (Jetzt. Wie wir unser Land erneuern) başlıklı kitap Haziran ayında piyasaya çıktı. Bu kitapta da başka yazarlardan kaynak göstermeden alıntılar yaptığı ortaya çıktı. Bunun bir hata olduğunu kabul etse de Baerbock’un popülerliği büyük ölçüde azaldı.

 

26 Eylül’de yapılacak genel seçimlere kısa süre kala başbakan adayının bu hataları nedeniyle Yeşillerin oy oranı yüzde 15’e kadar geriledi. Yeşiller partisi açısından bu sonuç kötü olmasa da ilkbahar aylarındaki hayallerinin çok gerisinde kalıyor.

 

Parti liderliğinde üç yıl

 

Almanya çapında tanınmaya başlamasından bu yana Baerbock, genç, kendine güvenen ve iktidar hırsı olan bir siyasetçi portresi çiziyor. 2018 yılında Yeşiller partisinin eş başkanlığına talip olduğunda, Hannover’de yapılan parti kongresinde kürsüye siyah deri ceketi ile çıkan Brandenburg milletvekili, tutkulu ve mücadeleci bir konuşma yaptı. Baerbock’un delegelerin alkışları eşliğinde yaptığı konuşmasından yapılan bir alıntı ise haftalar boyunca akıllarda kaldı: “Bugün Robert’in yanında bir kadını seçmiyoruz, bugün yeni eş başkanı seçiyoruz.” Baerbock bu kongrede, Robert Habeck ile birlikte Yeşiller’in eş başkanlığına seçildi.

 

Başlangıçta Robert Habeck’e kıyasla daha az tanınan Baerbock hızla kendine ait bir profil oluşturdu. Yeşiller meclis grubunun iklim uzmanı olan Baerbock, dış politika konusunda tecrübe edindi, popülizm ve yabancı düşmanlığına karşı cesurca mücadele etti. Yeşiller partisinin başarılı eş genel başkanları 2019 kışında Bielefeld’de yapılan parti kongresinde yeniden liderliğe seçildiklerinde, Baerbock delegelerin yüzde 97’sinin oyunu aldı. Diğer eş genel başkan Habeck’in oyları ise yüzde 90’da kaldı.

 

Sporcu ve uluslararası hukuk uzmanı

 

Baerbock’un hırslı olduğu genç yaşlarından beri biliniyor. Aşağı Saksonya eyaletinin güneyindeki Pattensen’da 1980 yılında doğan Baerbock, trampolin cimnastikte şampiyonalara katılmış ve Almanya üçüncüsü olmuştu. 16 yaşındayken bir yıl için ABD’ye giden Baerbock, Hamburg’da kamu hukuku alanında öğrenim gördü. Ünlü Londra Ekonomi ve Siyaset Bilimi Okulu’ndan uluslararası hukuk okuyan Baerbock, birçok Alman siyasetçinin aksine, akıcı bir İngilizce ile röportaj verebilen politikacılar arasında bulunuyor.

 

Baerbock’un, Habeck ile birlikte Yeşiller eş başkanlığı görevine gelmesinden sonra, kamuoyu yoklamalarına göre partinin oyları yüzde 20 civarına yükseldi, birçok eyalet seçiminin yanı sıra Avrupa Parlamentosu seçimlerinde de Yeşiller oylarını artırarak, başarı elde etti. Ancak Almanya’da yapılacak genel seçimler öncesinde Yeşillerin oy oranı düşüyor.

 

İklim korumaya vurgu

 

Yeşiller Eş Başkanı Baerbock, Habeck gibi muhafazakâr siyasetçilerle yan yana gelmekten çekinmiyor. İki siyasetçinin Yeşillerin liderliğini üstlenmesinden bu yana, 2021 sonbaharında yapılacak genel seçimler sonrasında Hristiyan Demokrat Birlik (CDU), Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) ve Yeşillerin koalisyon hükümeti kurabileceğine dair spekülasyonlar yapılıyor. Ancak Baerbock, partisinin iklim krizinin aşılmasına odaklanan programına büyük önem veriyor. Baerbock, iktidarda olan Hristiyan Birlik (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) hükümetinin izlediği siyasetten farklı olarak, kömür enerjisinden 2038’den önce vazgeçilmesi gerektiğini savunuyor.

 

Bunun yanı sıra otobanlarda hız sınırının saate 130 kilometre ile sınırlandırılmasını isteyen Baerbock, CDU ve CSU’nun aksine Almanya’nın yüksek savunma harcamalarına karşı çıkıyor. Kuşkusuz Baerbock’un da imzasını taşıyan Yeşiller partisi seçim programında iklim koruma için atılacak adımlara hız verilmesi gerektiğinin altı çiziliyor. Dolayısıyla, olası koalisyon ortağı Birlik partileri ile Yeşiller arasında birçok konuda görüş ayrılığı bulunuyor.

 

Avrupalılar’ın ABD ile Yeşil Mutabakatı

 

Annalena Baerbock, Ocak ayında DW’ye verdiği mülakatta, ABD Başkanı Joe Biden’in Paris İklim Anlaşması’na dönmesini memnuniyetle karşıladığını söylemişti. Baerbock, aynı zamanda somut beklentileri olduğunu da sözlerine eklemişti: “Kağıt üzerinde yazan birçok şey hayata geçirilmiyor. Bunu son yıllarda gördük. Bu nedenle, ABD yönetiminin iklim konusunda iş birliğine ilişkin önerilerinin şimdi gerçekten hayata geçirilmesi için bu durumun biz Avrupalılar ve Alman hükümeti tarafından kullanılması gerekiyor. Bizim de kendi önerilerimizle Avrupa ile transatlantik bir ‘Yeşil Mutabakat’ın önünü açmamız gerekiyor.”

 

Yeşiller bu kez seçim programında, daha önceki yılların aksine Sosyal Demokrat Parti ile koalisyon kurmak için çaba göstereceklerine dair bir ifadeye yer vermedi. Yapılan son kamuoyu yoklamalarına göre, Yeşillerin SPD ve Hür Demokrat Parti (FDP) ile veya SPD ve Sol Parti ile koalisyon hükümetinde yer alması mümkün görünüyor. Bunun yanı sıra Yeşillerin, CDU, CSU ve FDP koalisyonunda yer alması da olasılıklar arasında bulunuyor.

 

Annalena Baerbock’un yaşadığı Berlin yakınlarındaki Potsdam’da ise iki başbakan adayı karşı karşıya geliyor. Sosyal Demokrat Parti’nin başbakan adayı Olaf Scholz, Baerbock gibi seçimlerde Potsdam’dan doğrudan aday olarak yarışıyor.

 

KAYNAK: DEUTSCHE WELLE TÜRKÇE

ShareTweet

BENZER HABERLER

Oyundan alınınca çıldırdı: Osimhen’den hocasına olay hareket
DÜNYA

ABD semalarında gizemli anlar: Pilot ihbar etti, kuleden “uzaylılarla iyi şanslar” mesajı

2025-12-24
Oyundan alınınca çıldırdı: Osimhen’den hocasına olay hareket
DÜNYA

Telegram’ın kurucusu Pavel Durov: 100 çocuğun biyolojik babasıyım, spermimi kullanmak isteyen kadınların tüp bebek masraflarını karşılarım

2025-12-24
Oyundan alınınca çıldırdı: Osimhen’den hocasına olay hareket
DÜNYA

Libya Genelkurmay Başkanı’nın uçağının Ankara’da düşmesi üzerine Libya’da milli yas ilan edildi

2025-12-24
Mehmet Akif Ersoy’un babası: Benim oğlum o girdiği hücreden Yusuf Aleyhisselam gibi güçlenerek çıkacak Allah’ın izniyle
DÜNYA

The Guardian, Esad ailesinin Moskova’daki sürgün hayatını yazdı: Devrik lider yeniden tıp eğitimine başladı, Esma Esad iyileşti

2025-12-15
Mehmet Akif Ersoy’un babası: Benim oğlum o girdiği hücreden Yusuf Aleyhisselam gibi güçlenerek çıkacak Allah’ın izniyle
DÜNYA

ABD’de üniversitede silahlı saldırı: FBI saldırgan diye yanlış kişiyi yakalamış

2025-12-15
Mehmet Akif Ersoy’un babası: Benim oğlum o girdiği hücreden Yusuf Aleyhisselam gibi güçlenerek çıkacak Allah’ın izniyle
DÜNYA

Silahlı saldırganı çıplak elle durduran adama milyarderden dev ödül

2025-12-15
  • Trendler
  • Comments
  • Son
Fenerbahçe, deplasmandan galibiyetle döndü

Adana Demirspor, Galatasaray maçında sahadan çekildi

2025-02-09
Fatih Altaylı’nın ifadesi: Sayın Cumhurbaşkanını şahsen tanırım, yöneltilen suçlamalar aklımdan dahi geçmedi

Kütahya’da ayakkabının içinde bulundu: Değeri 550 daireden fazla

2025-06-22
5 binada 200 kişi can verdi, sorumlu olanlar 1 gün bile tutuklanmadı

İzzet Ulvi Yönter’e ‘Cevheri Güven’ şoku; sosyal medyada tepki yağdı

2025-02-23
KHK’lı emniyet müdürü hayatını kaybetti

KHK’lı emniyet müdürü hayatını kaybetti

2025-02-10

AKP Grup Başkanvekili Elitaş tarih verdi: EYT düzenlemesi ne zaman hayata geçecek?

0

BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş: Sömürgeciliğin merkezi olan bir ülkedeyiz

0

Akşener'in sözleri CHP'de nasıl yorumlandı?

0

Kılıçdaroğlu, Temel Karamollaoğlu’nu ziyaret etti

0
Oyundan alınınca çıldırdı: Osimhen’den hocasına olay hareket

Laboratuvardaki görüntüleri ortaya çıktı: Sadettin Saran ikinci kez uyuşturucu testi yaptırdı

2025-12-24
Oyundan alınınca çıldırdı: Osimhen’den hocasına olay hareket

Adli Tıp Kurumu açıkladı: Sadettin Saran’a yapılan uyuşturucu testinin sonucu belli oldu

2025-12-24
Oyundan alınınca çıldırdı: Osimhen’den hocasına olay hareket

Gebze’den Silivri Cezaevi’ne nakledildi: Güllü’nün kızı Tuğyan Ülkem Gülter’e cezaevinde dayak

2025-12-24
Oyundan alınınca çıldırdı: Osimhen’den hocasına olay hareket

Aziz Yıldırım’dan Sadettin Saran açıklaması geldi

2025-12-24

Son Haberler

Oyundan alınınca çıldırdı: Osimhen’den hocasına olay hareket

Laboratuvardaki görüntüleri ortaya çıktı: Sadettin Saran ikinci kez uyuşturucu testi yaptırdı

2025-12-24
Oyundan alınınca çıldırdı: Osimhen’den hocasına olay hareket

Adli Tıp Kurumu açıkladı: Sadettin Saran’a yapılan uyuşturucu testinin sonucu belli oldu

2025-12-24
Oyundan alınınca çıldırdı: Osimhen’den hocasına olay hareket

Gebze’den Silivri Cezaevi’ne nakledildi: Güllü’nün kızı Tuğyan Ülkem Gülter’e cezaevinde dayak

2025-12-24
Oyundan alınınca çıldırdı: Osimhen’den hocasına olay hareket

Aziz Yıldırım’dan Sadettin Saran açıklaması geldi

2025-12-24
Haberdar

Gerçekler Sadece Gerçekler

MENÜ

  • SİYASET
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • SPOR
  • YAŞAM
  • DİĞER

BİZİ TAKİP EDİN

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Sonuç Yok
Tüm Sonucu Görüntüle
  • SİYASET
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • SPOR
  • YAŞAM
  • DİĞER
    • GENEL
    • ANALİZ HABERLER
    • BİLİM TEKNOLOJİ
    • ÇEVRE
    • EĞİTİM
    • KÜLTÜR SANAT
    • MAGAZİN
    • MEDYA
    • MODA
    • RÖPORTAJ
    • SAĞLIK
    • SOSYAL MEDYA VE TEKNOLOJİ
    • DÜNYA
    • SPOR

Gerçekler Sadece Gerçekler