Dünyada her yüz kişiden yaklaşık 40’ı aktif olarak internet kullanıyor ancak siyasi ve ulusal güvenlik nedenlerinden ötürü bazı hükümetler internet ortamındaki hızlı bilgi alışverişini engellemek için bu hizmeti kapatıyor ya da yavaşlatıyor.
Acces Now tarafından hazırlanan bir rapora göre son iki senede Hindistan 154 defa vatandaşlarının internete erişimini engelleyerek bu alanda uzak ara önde gidiyor.
Hindistan’ı komşu ülke Pakistan izliyor. İslamabad yönetimi tam 19 kez ülkedeki interneti kapatarak listede ikinci sırada yer aldı. Listenin üçüncü ve dördüncü sırasında iç savaşın istikrarı sekteye uğrattığı Irak ve Suriye var.
Bu ülkelerde sekiz kez internet kapatılmış. Listede interneti en çok kapatan ülkelerin başında Türkiye de geliyor. Ocak 2016’dan bu yana ülkede 7 kez internete erişim engellendi ya da internet hızı yavaşlatıldı.
Rapora göre Türkiye’den sonra Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Etiyopya, İran, Çad ve Mısır gibi az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkeler yer alıyor.
Hindistan’daki erişim yasakları genellikle siyasi olaylar, protestolar ve askeri operasyonlar sebebiyle uygulanıyor. Bu kapsamda ülkenin doğusunda Bangladeş sınırında bulunan Darjeeling şehrinde çıkan olaylarda 45 gün boyunca internet kapatıldı. Batı Bengal bölgesindeki olayların sebebi bağımsız bir devlet olmak için ayaklanan aktivistlerdi.
Bihar eyaletindeki Nawada şehrinde yaşanan halk ayaklanması sebebiyle de bu bölgede 40 gün internet erişimi devlet eliyle durduruldu. Hindistan’da ayrıca ülke çapında yapılan bazı sınavlarda kopya çekilmemesi için internet erişimi engelleniyor. Uluslararası Ekonomik İlişkiler Hindistan Araştırma Konseyi (ICRIER) verilerine göre ülkede 2012 ile 2017 arasında yaşanan 16 bin 315 saatlik internet yasağının hükümete faturası 3.04 milyar dolar oldu.
Türkiye ve Mısır gibi ülkelerde yaşanan askeri darbe ve darbe girişimleri sonrasında da internete müdahalenin arttığı gözlemleniyor.
En büyük internet sansürü Kuzey Kore ve Küba’da
Erişimin belli zamanlarda kısıtlanması bir kenara, bazı ülkelerde internet kullanımı neredeyse tamamen yasak.
Bu ülkelerin başında komünist rejimle yönetilen Kuzey Kore ve Küba geliyor. Kim Jong Un’un ülkesinde internetin yüzde 96’lık bölümüne ülkeden erişim yasak ve internet tamamen devlet kontrolünde. Küba’da ise internet erişimi oldukça kısıtlı. Bu iki ülkede de cep telefonu kullanımı devletin ürettiği cihazlarla sağlanıyor.
Çin, Myanmar, Suudi Arabistan ve İran’da da hükümetin izin vermediği sitelere girmek tamamen yasak ve bu ülkelerin bazılarında elektronik postalar filtreleniyor. İran’da ayrıca blog yazarlarının kendi bilgilerini Sanat ve Kültür Bakanlığı’na kayıt etmesi gerekiyor. İnternet üzerinde muhalefet edecek herhangi bir paylaşımda bulunanlara da ağır yaptırımlar uygulanıyor.
Tunus, Vietnam’da Yahoo, Google, Hotmail ve Microsoft gibi sitelerdeki internet akışı izleniyor. Hükümetler internetteki çoğu içeriği filtreler ve e-posta’ları kontrol ediyor.
Türkmenistan’da ise hükümet tek internet sağlayıcısı konumunda.