Avrupa Birliği’nin yeni çıkardığı Genel Veri Güvenliği Düzenlemesi (DSGVO) çerçevesinde Almanya’da yaşayan ve Amazon’un sesli yapay zeka asistanı Alexa hizmetini kullanan bir kişi ‘Kişilerin kendilerine ait verileri görebilme hakkı’nı kullanmaya karar verdi. Bu hak sayesinde AB vatandaşları büyük teknoloji firmalarının kendileri hakkında topladıkları tüm bilgilerden haberdar olabiliyor.
Ağustos 2018’de Amazon’un Münih ofisine başvuran kullanıcı iki ay sonra bir elektronik posta aldı. Email’de sıkıştırılmış 100 Megabyte’lık bir Zip dosyasını indirmek için bir link bulunuyordu. Kullanıcı dosyayı indirip açtığında bir başka Alexa kullanıcısına ait kişisel bilgilerin kendisine gönderilmiş olduğunu gördü. Gelen dosyada birçok bilginin yanı sıra diğer kullanıcının evde kaydedilmiş 1,700 ses dosyası vardı.
İnsan hatası mı?
Olay önce Alman medyasında yer aldı daha sonra da Amazon tarafından doğrulandı. Ne var ki, Amazon yetkilileri meselenin sadece bir ‘insan hatası’ olduğunu ve tekrarlanmadığını ileri sürüyor. İki kullanıcı ile irtibata geçildiğini ve sorunun onlarla birlikte çözüldüğünü ileri süren şirket ilgili makamlara da bilgi verdiklerini açıkladı.
Sürekli ortam dinlemesi
Medyada çıkan bilgilere göre diğer kullanıcıya ait ses kayıtlarında evde gerçekleşen konuşmalar ve kullanıcının kadın arkadaşıyla olan mahrem diyalogları da bulunuyor. Kaydedilen konuşmaların içeriğinden Alexa cihazı ile direk etkileşim içinde olunmasa dahi ortam dinlemesi ile kayıt yaptığı anlaşılıyor.
On milyonlarca evde bulunuyor
Amazon’un şimdiye kadar kayıt yapabilen kaç Alexa ürünü sattığı açıklanmıyor ancak en popüler Echo cihazının yalnızca 2018 yılı içerisinde on milyonlarca sattığı ve satışların katlanarak arttığı biliniyor.
KAYNAK: EURONEWS TÜRKÇE – SERTAÇ AKTAN