Yeni bir araştırmaya göre, Facebook gibi sosyal medya platformları seçim manipülasyonu ve kitle gözetim aracı olarak giderek daha yaygın hale geliyor.
Kar amacı gütmeyen düşünce kuruluşu Freedom House’un (Özgürlük Evi) yayımladığı İnternette Özgürlük 2019 raporu, durumu “kriz olarak” nitelendirdi.
Rapora göre küresel internet özgürlüğü, bu eğilimler sonucu art arda dokuz yıldır azalıyor.
Rusya’nın 2016’da ABD başkanlık seçimleri sırasında yürüttüğü gibi, hazırlanan rapor Çin, İran ve Suudi Arabistan’daki devlet destekli faaliyetleri göstererek ülkeler arası etki çalışmalarının giderek yaygınlaştığını belirtiyor.
Raporda, “Seçim dönemlerinde propagandanın ve bilgi kirliliğinin yayılmasını kolaylaştırmasının yanı sıra, sosyal medya platformları, toplumun tümü hakkında çok miktarda verinin toplanmasına ve analizine olanak sağladı” diye ifade edildi.
“Daha baskıcı yönetimler, algılanan tehditleri tespit etmek ve istenmeyen ifadeleri susturmak için yapay zeka kullanan sosyal medya gözetim araçlarını elde ediyor.”
Dünya çapında 70’ten fazla analist tarafından derlenen rapor, ABD’nin 5 Kasım’da (Kentucky, Mississippi ve Louisiana eyaletlerinde ed.n.) valilik ve eyalet meclisi seçimleri için sandığa gittiği esnada yayımlandı. Raporun yayımlanması aynı zamanda Birleşik Krallık genel seçimlerinin neredeyse bir ay öncesine ve Brexit’e dair ikinci bir referandum yapılmasına yönelik çağrıların dile getirildiği ana denk geldi.
Freedom House’un teknoloji ve demokrasi direktörü Adrian Shahbaz, “İnternet özgürlüğünün geleceği, sosyal medyayı onarma yeteneğimize bağlı” dedi.
“Bunlar esasen Amerikan platformları olduğu için, ABD dijital çağda şeffaflığı ve hesap verilebilirliği desteklemede öncü olmalı. İnternetin, tiranlığın ve baskının truva atı haline gelmesini durdurmanın tek yolu bu.”
Facebook şu ana kadar böyle bir adım atmayı reddetti ancak Twitter seçmen manipülasyonu endişeleri gündemdeyken yakın bir zamanda siyasi reklamları yasakladı.
Twitter’ın kurucusu ve CEO’su Jack Dorsey siyasi mesajların “satın alınması yerine kazanılması gerektiğine” inandığını belirtti fakat sorunla mücadele etmek için daha çok şey yapılması gerektiği konusunda uyardı.
Facebook sürekli, kasıtlı ve aldatıcı reklam kampanyalarının kökünü kazımak için insan denetimi ve yapay zekaya dayanan teknolojiyi birleştirerek sorunla mücadele ettiğini öne sürüyor.
Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg, “Facebook’taki reklamlar zaten başka herhangi bir yerde olduğundan çok daha şeffaf” diyerek şirketin mali performansına dair yapılan son konferansta alınan kararın arkasında durdu.
Freedom House siyasi reklam ve kampanyaların devam etmesine izin verildiği sürece sosyal medyanın “demokrasi açısından bir savaş alanı” olarak kalacağına dair uyarıda bulundu.
Freedom House’un başkanı Mike Abramowitz, “birçok yönetim, sosyal medyada propagandanın sansürden daha iyi işlediğini fark ediyor” dedi.
“Dünya genelinde otoriterler ve popülistler sandığı fethetmek için özgür ve adil seçimler için düzenlenen kuralları göz ardı ederek hem insan doğasını ve hem de bilgisayar algoritmalarını istismar ediyor.”
KAYNAK: INDEPENDENT TÜRKÇE – MİRAÇ EREN DERELİ