Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden birinin başkanına göre Facebook dünyada bir “güven krizi” yarattı ve bölünmesi gerekiyor.
Salesforce genel müdürü Marc Benioff, teknoloji devinin acilen nizama getirilmesi gerektiğini söyledi ve platformu “toplumumuzun yeni sigarası” diye niteledi.
Time dergisinin de sahibi olan Benioff son yıllarda artan eleştirilere bir yenisini ekledi. Facebook’u hedef alan bu eleştiriler, sosyal medyanın kullanıcı üzerindeki etkisinden yanlış bilgilerin internette eşi benzeri görülmemiş bir ölçekte yayılmasına kadar uzanıyor.
CNN’e konuşan Benioff “Facebook’un dünyadaki rolünün ne olduğuna dair algının temelden yeniden kurulmasını bekliyorum.
Böylesi bir etki gücüne sahip büyük bir varlığa sahipseniz ve temel olarak, dünyanın durumunu iyileştirmek için güzel şeyler yapmıyorsanız, bence herkes sizi hedef tahtasına oturtacaktır” ifadelerini kullandı:
“Facebook’un toplumumuzun yeni sigarası olduğunu görebilirsiniz. Ne yazık ki nizama getirilmesi gerekiyor. Reklamlarında kesinlikle gerçeklerle ilgilenmiyorlar. Bunu kendileri bile söyledi. Tam da bu yüzden gerçek bir güven krizindeyiz.”
Bu, Facebook’un bölünmesini ilk isteyişi değil. 2019’da Davos’ta Dünya Ekonomik Forumu’nda yaptığı yorumlarda Benioff Facebook’un “bağımlılık yaptığını” ve “sizin için iyi olmadığını” söylemiş, “çocuklarınızın peşindeler” diye uyarmıştı.
Facebook yorum talebine doğrudan yanıt vermedi fakat CEO’su Mark Zuckerberg 2004 yılında kurduğu şirketinin bölünmesine yönelik çağrıları her seferinde reddediyor.
2019’daki bir iç toplantıdan sızdırılan ses kaydında Zuckerberg, Demokrat Parti aday adayı Elizabeth Warren’ın “Big Tech” şirketlerini bölme vaadini yerine getirdiği durumda hükümete dava açacağını iddia etmişti.
Çalışanlara Facebook’un yasal bir meydan okumaya girişeceğini söylemiş ve “Bizim kazanacağımıza bahse girerim. Günün sonunda, eğer birileri varoluşsal bir şeyi tehdit etmeye çalışırsa, gider savaşırsınız” diye eklemişti.
Warren ise buna cevaben attığı bir tweette şöyle yazmıştı:
“Facebook gibi dev şirketlerin rekabete aykırı, yasadışı uygulamalarına, tüketicinin mahremiyet haklarını ezip geçmesine ve demokrasiyi koruma sorumluluğunu sürekli eline yüzüne bulaştırmasına izin veren bu yozlaşmış sistemi düzeltmezsek asıl ‘berbat’ şeyin ne olduğunu görürüz.”
KAYNAK: INDEPENDENT TÜRKÇE – NOYAN ÖZTÜRK