Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırladığı rapora göre, eğitim çağında bulunan bir milyon 124 bin Suriyeli çocuğun ancak yüzde 65’i yani 730 bini okula giderken, yüzde 35’i ise eğitim görmüyor. Okula gidemeyen Suriyeli çocuk sayısı 393 bin 547 olarak kayıtlara geçti.
Göç İdaresi Başkanlığı’nın 2022 verilerine göre, Türkiye’de 3 milyon 754 bin 591 geçici koruma kapsamında Suriyeli bulunuyor.
SURİYELİ ÇOCUKLAR NEDEN OKULA GİDEMİYOR?
Raporda, eğitime yeterli eğirişimin sağlanamaması sebepleri anlatılırken, MEB’e ilişkin herhangi bir eleştiri yer almadı. Suriyeli çocukların okullaşma oranının düşük olmasının nedenleri raporda madde madde şöyle sıralandı:
Suriye eğitim sisteminin 6+3+3 olması ve lise eğitiminin zorunlu olmaması.
Ekonomik yetersizlikler nedeniyle ortaokul eğitiminin ardından çocukların aile bütçesine katkıda bulunmayı tercih etmeleri.
Bazı illerde ailelerin üçüncü ülkeye göç etme düşünceleri olması nedeniyle okula kayıt konusunda direnç gözlemlenmesi.
Dil bariyeri.
Uzun süre okul dışı kalınması.
Suriyeli ailelerin geleneksel yapıları ve buna bağlı davranışları.
ERG: EKONOMİK SORUNLAR ETKİLİ
Raporu değerlendiren Eğitim Reform Girişimi (ERG) Araştırmacısı Kayıhan Nedim Kesbiç, okula gitmeyen çocukların daha çok okul öncesi ve lise düzeyinde yoğunlaştığına dikkat çekti.
Okul öncesinin zorunlu olmamasının bunda etkili olduğunu belirten Kesbiç, “Lise kademesine geldiğimizde ise çocukların eğitim dışına çıktığını, bunun en önemli sebeplerin de ekonomik zorluklar olduğunu görüyoruz. Suriyeli çocukların önemli bir kısmı çalışıyor. 15-17 yaş aralığında bu oran özellikle erkek çocuklarda ciddi bir şekilde artıyor” dedi.
‘ÇOCUKLARIN YÜZDE 45’İ ÇALIŞIYOR’
Ellerinde Türkiye Nüfus Sağlık Araştırması’nın verileri olduğunu aktaran Kayıhan Kesbiç, “Ona göre, 15-17 yaş arasındaki çocukların yüzde 45’i gelir getirici işlerde çalışıyor. Bu aslında lise kademesinde kız öğrencilerin erkeklere göre daha fazla okula gitmesini açıklıyor” dedi.
Kayıt sırasında yaşanan zorlukların da eğitime engel olduğunu ifade eden Kesbiç, “İkamet ilinin zorunluluk durumları var mülteciler için. Başka illerde kamu hizmetlerinden kısıtlanıyor. Bu gibi sebepler de buna engel” ifadesini kullandı.