Türkiye’de Gerçek Hayat dergisinin son sayısında, “Hilafet için Toparlanın” başlıklı kapağın kullanılmasıyla başlayan tartışma, Twitter gündemine de oturdu. “Hilafet hayal değildir” etiketi altında yapılan paylaşımlar, Pazartesi gecesi trendlerde birinci sıraya yükseldi.
Ayasofya’nın ibadete açılmasının ardından Gerçek Hayat’ın son sayısında paylaştığı çağrı, Gazeteci-Yazar Abdurrahman Dilipak tarafından da sosyal medya hesabı üzerinden paylaşılmıştı.
Ankara Barosu’ndan suç duyurusu
Ankara Barosu, “Şimdi Değilse Ne Zaman, Sen Değilsen Kim? Hilafet İçin Toparlanın” başlıklı kapak nedeniyle, Abdurrahman Dilipak ve Gerçek Hayat Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Kemal Özer hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı.
Baro suç duyurusunun gerekçesini, “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na göre Türkiye Cumhuriyeti; demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir. Değiştirilmesinin teklif dahi edilemeyeceği bu gerçekliğe rağmen hilafet çağrısında bulunmak anayasal düzeni ortadan kaldırmaya dönük isyan çağrısıdır” ifadeleriyle açıkladı.
Twitter’da da bu konuda çok sayıda paylaşım yapıldı. Hilafet çağrısına katılanlarla, karşı çıkanlar aynı etiket altında görüşlerini yazdı.
Hilafeti istemeyenlere soruyorum.
Afganistan’da
Arakan’da
Doğu Türkistan da
Irak’ta
Suriyede mazlumların akan kanını durduran, zalime hesap soran bir topluluk istemez misiniz ?Müslümanları tek çatı altında görmek istemez misiniz ? #HilafetHayalDeğildir
— Malatyalı (@malatyagercek) July 27, 2020
Hilafeti savunanlara, Atatürk’ün sözleriyle yanıt veren paylaşımlar yapıldı.
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz… Mustafa Kemal Atatürk #HilafetHayalDeğildir pic.twitter.com/dyPXTvsF0L
— Umut Yılmaz (@umtyllmzz) July 27, 2020
Derginin paylaşımı sonrası başlayan tartışmada, hükümet cephesinden açıklama AKP Sözcüsü Ömer Çelik’ten gelmişti. Çelik, Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda bu tartışmanın Türkiye’nin gündemi olmadığını belirterek, rejimle ilgili siyasal kamplaşma üretmenin “yanlış” olduğunu ifade etmişti.