Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) tarafından yayımlanan rapora göre, şubat ayında erkekler tarafından 36 kadın öldürüldü, 17 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu. Ocak ayında 31 kadın erkekler tarafından öldürülmüştü.
HAYATINA DAİR KARAR ALMAK İSTEYEN KADINLAR ÖLDÜRÜLDÜ
Şubat ayında öldürülen 36 kadından 17’si boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi, kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesi ile, 2’si ekonomik bahanelerle, 1’i failin evli olduğu kadınla arasını bozduğunu düşündüğü için, 1’i uyuşturucu parası vermediği, 1’i kötü yola düştüğü bahanesi, 2’si kızının ve kardeşinin kararını desteklediği bahanesiyle öldürüldü. 12’sinin ise hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi.
KADINLARI ‘TANIDIKLARI’ ERKEKLER ÖLDÜRDÜ
Şubat ayında öldürülen 36 kadının 10’u evli olduğu erkek, 7’si eskiden evli olduğu erkek, 7’si birlikte olduğu erkek, 4’ü babası, 3’ü oğlu, 2’si tanıdık biri, 1’i tanımadığı biri tarafından öldürüldü. 2 cinayette ise failin yakınlığı tespit edilemedi.
36 kadından 17’si evinde, 11’i sokakta, 2’si arabada, 2’si otelde, 1’i arazide, 1’i ıssız yerde, 1’i işyerinde, 1’i lojmanda öldürüldü.
36 KADININ 25’İ ATEŞLİ SİLAHLA ÖLDÜRÜLDÜ
Diğer aylarda olduğu gibi şubat ayında da kadın cinayetlerinde en çok ateşli silah kullanıldı ve bu silahların büyük kısmı ruhsatsız ve kaçak yollardan elde edilen silahlardı. KCDP’nin raporunda bu duruma dair şu ifadelere yer verildi:
‘SİLAHIN BU KADAR KOLAY ULAŞILABİLİR OLMASI…’
“Bireysel silahlanmanın artması, ruhsatsız ve kaçak silah ediniminin kolaylaşması kadın cinayetlerini artırıyor. Verilerimiz gösteriyor ki bu ay işlenen 36 kadın cinayetinin 25’i ateşli silahla gerçekleştirildi. Bu durum devletin hem şiddeti önleme politikalarında hem de silah kontrolü konusundaki yetersizliğini gösteriyor. Silahın bu kadar kolay ulaşılabilir olması kadınları sürekli tehlike altında yaşamak zorunda bırakılıyor. Bu durum, kadınların hayatlarını korumak için yeterli önlemlerin alınmadığının ve ciddi bir politik irade eksikliğinin göstergesi olarak eleştirilebilir. Kadın cinayetlerine karşı etkili mücadele, aynı zamanda kapsamlı silah kontrolü politikalarıyla da mümkündür. Kadınları koruyamayan devlet, faillerin bu kadar kolay silah sahibi olmasını da engelleyemiyor.”