Seul hükümeti, greve katılan doktorlara işe dönme talimatı yayınladı ve 29 Şubat’ı son gün olarak belirledi. Talimatta, doktorların bu tarihe kadar emre uymamaları halinde tıbbi lisanslarının askıya alınabileceği uyarısında bulunuldu.
Güney Kore’de binlerce stajyer doktor, hükümetin, toplu grevlerini bugün itibariyle (29 Şubat) sonlandırmaları aksi takdirde tıp lisanslarının askıya alınması dahil yasal işlem başlatma tehdidine rağmen eylemlerini devam ettirerek işe dönmeyi reddetti.
Ülke genelinde binlerce asistan ve stajyer doktor, hükümetin tıp fakültesi öğrencilerinin sayısının artırılması yönündeki planını protesto için 20 Şubat’ta iş bırakma eylemi başlatmıştı.
Resmi verilere göre toplu greve, ülke genelindeki asistan ve stajyer doktorların dörtte üçü katılıyor.
Güney Kore Sağlık Bakanı Yardımcısı Park Min-soo, çarşamba günü itibariyle grevdeki 9 binin üzerindeki doktordan sadece 294’ünün işine geri döndüğü bilgisini verdi.
Park, “Bu doktorların akıllıca bir karar verdiklerini söyleyebilirim.” ifadesini kullandı.
Grevdeki doktorlar, hükümetin doktor sayısını arttırmadan önce mevcut çalışanların ücret ve çalışma koşullarında iyileştirme yapması gerektiğini belirtiyor.
Hükümet kanadı, ‘sağlık reformu’ paketini hayata geçireceğini, bunun olası yanlış muayene sonucu (hasta ya da hasta yakınları tarafından) açılan davalarda doktorlara yasal koruma sağlanması ve temel hizmetlerde doktorlara daha iyi ücret ödenmesi gibi tıp camiasının taleplerinin çoğunu içerdiğini dile getiriyor.
Son tarih 29 Şubat
Seul hükümeti, greve katılan doktorlara işe dönme talimatı yayınladı ve 29 Şubat’ı son gün olarak belirledi.
Talimatta, doktorların bu tarihe kadar emre uymamaları halinde tıp lisanslarının askıya alınabileceği uyarısında bulunuldu.
Protesto kapsamında 9 binden fazla stajyer doktor zaten eylemin ilk günü istifasını sunmuştu.
Ancak Bakanı Yardımcısı Park, istifaların kabul edilmediğini, doktorların işe dönmeleri için son günün 29 Şubat olduğunu, aksi durumda marttan itibaren lisanslarının en az üç ay süreyle askıya alınacağını bildirdi.
Grev, ülke genelinde sağlık sisteminde aksamalara neden oldu.
Bu arada stajyerlere ilaveten uzman doktorlar da hükümetin tıp fakültelerinin kontenjanını artırma planına “tıbbi eğitim ve hizmet kalitesinin bozulacağı” gerekçesiyle karşı çıkıyor.