İsrail’de Başbakanlık, ordunun, sivillerin Gazze’nin güneyindeki Refah kentinden tahliyesine yönelik planını savaş kabinesine sunduğunu açıkladı. Planın detayları henüz bilinmiyor.
Açıklama, İsrail Başbakan Binyamin Netanyahu’nun, “Gazze’nin güneyindeki Refah’a karadan müdahale, mutlak zafer için gerekli olduğunu” söylemesinin ardından yapıldı.
Uluslararası toplum ve yardım kuruluşları, böyle bir operasyonun kitlesel sivil kayıplara yol açacağına yönelik endişelerini dile getiriyor.
Çoğu Gazze Şeridi’nde yerlerinden edilenlerin oluşturduğu 1,4 milyondan fazla Filistinli, İsrail’in kara birliklerinin operasyon düzenlemediği son büyük kent olan Refah’a sığınmıştı.
Refah aynı zamanda, komşu Mısır üzerinden yardımın girdiği nokta.
Netayahu’nun ofisinden Pazartesi günü yapılan açıklamada, İsrail ordusunun “Gazze Şeridi’ndeki çatışma bölgelerinden nüfusu tahliye etme planını ve yaklaşan operasyonel planı Savaş Kabinesi’ne sunduğu” belirtildi. Açıklamada sivillerin nasıl ve nereye taşınacağı konusunda ayrıntı verilmedi.
Filistinliler, geri dönmelerine izin verilmeyeceği korkusuyla Gazze Şeridi’nin dışına çıkarılmaya itiraz ediyor.
Öte yandan Ramazan ayı öncesinde Gazze’de ateşkes çabaları sürüyor.
Mısır medyasına göre, İsrail’den yapılan son açıklama öncesi, Katar’ın başkenti Doha’da İsrail, Hamas, ABD ve Mısır’ın temsilcilerinin de katıldığı bir toplantı yapıldı.
ABD, ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması yönünde “anlayış birliği” olduğunu açıkladı. Hamas’tan bir kaynak ise İsrail kuvvetlerinin Gazze’den geri çekilmesi konusunda ısrar ettiklerini söyledi.
İsrail Başbakanı Netanyahu ise Gazze’den çekilmeyeceklerini yineledi. Pazar günü Amerikan CBS televizyonuna konuşan Netanyahu, “Askeri operasyonun yapılması gerekiyor. Çünkü hedefimiz mutlak zafer ve buna çok yakınız” dedi.
Gazze’de insani kriz giderek ağırlaşıyor.
Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA), Gazze’de kıtlığın önlenmesi için siyasi eylem çağrısı yaptı.
UNRWA Başkanı Philippe Lazzarini, Gazze’nin kuzeyindeki ciddi gıda kıtlığının ancak yardımlara erişimi sağlayacak siyasi iradenin ortaya konması ile hafifletilebileceğini söyledi.
BM, özellikle Gazze’nin kuzeyine yapılan yardımların teslimatında kısıtlamalarla karşı karşıya olduğunu vurguluyor.