Rusya-Ukrayna Savaşı’nın etkisi ile petrolün (Brent) varil fiyatının 138 dolara kadar fırlaması enflasyonu son 40 yılın en yüksek seviyesine çıkardı.
Başta Amerikan Merkez Bankası (Fed) olmak üzere önde gelen merkez bankalarının enflasyona karşı faiz silahını çekmesi üzerine piyasalar bu defa resesyon (ekonomik kriz) tehlikesi ile karşı karşıya geldi.
Dünyanın en büyük bankalarından biri olan Bank of America stratejistlerine göre 2008 (Mortgage) Krizi’nden bu yana yatırımcı güveni hiç bu kadar azalmamıştı.
“NAKİT KRALDIR” SÖZÜNÜ HATIRLATAN HAMLELER
Yatırımcılar hissi senetleri, kripto paralar ve altın başta olmak üzere neredeyse bütün riskli varlıkları elden çıkarıp nakde geçiş yapıyor.
21 Eylül’e kadar olan haftada hisse senedi fonlarından çıkan para tutarı 7,8 milyar dolarlı buldu. Ayın dönemde 30,3 milyar dolarlık nakde geçti.
Verilere göre, tahvil fonlarında kayıp 6,9 milyar doları bulurken, altından çıkış tutarı ise 400 milyon dolar.
Michael Hartnett liderliğindeki stratejistler geçtikleri bir bilgi notunda devlet tahvillerindeki kayıpların 1920’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştığının altı çizildi.
Fed’in ekonomiyi resesyona sürüklese bile faiz artırmaya devam edeceğine dair verdiği mesaj piyasalarda satış baskısını daha da artırdı.
ENERJİ KRİZİ: FORD BİR GÜNDE MUM GİBİ ERİDİ
New York Borsası’nın lokomotif S&P 500 endeksinin son altı haftada beşinci kez haftayı düşüşle kapatmaya hazırlanıyor. Sadece Ford Motor Co. hisse senedi bir günde 7,5 milyar dolar değer kaybetti.
Koç Holding’in Ford Otomotiv Sanayi Anonim Şirketi’nde (Ford Otosan) ortağı olan Ford, maliyetlerin 1 milyar dolar artacağını ve kârın yarı yarıya düşeceğini beyan etmişti.
Hartnett, ABD hisse senetlerinde değer kaybının devam etmesini bekliyor.
Ünlü stratejist, S&P 500’ün mevcut seviyesinin yüzde 7 altında 3 bin 300 ila 3 bin 500 puan arasında işlem görmesi gerektiğine işaret ediyor.
Avrupa’da 32 haftadır hisse senedi fonlarından çıkış devam ediyor.