ABD’nin Rusya tehdidi gerekçesiyle 15 yıl sonra ilk kez Britanya’ya nükleer silah yerleştirmeyi planladığı öğrenildi.
The Telegraph’ın ulaştığı Pentagon belgelerine göre; Britanya Suffolk’taki RAF Lakenheath’ta yeni bir tesis için yapılan tedarik sözleşmeleri, ABD’nin hava üssüne Hiroşima bombasının üç katı gücünde nükleer savaş başlığı yerleştirme niyetinde olduğunu doğruluyor.
ABD Savunma Bakanlığı’nın tedarik veri tabanındaki gizliliği kaldırılmış belgeler, en son Soğuk Savaş sırasında nükleer silahların konuşlandırıldığı RAF Lakenheath’ta “yakın zamanda” gerçekleştirilecek bir “nükleer misyon” planlarını ortaya koyuyor.
Hiroşima’ya atılan atom bombasının üç katından daha fazla güce sahip
Belgeler Pentagon’un üs için, askeri personeli “yüksek değerli varlıklara” yönelik saldırılardan korumak üzere tasarlanmış balistik kalkanlar da dahil olmak üzere yeni ekipmanlar sipariş ettiğini gösteriyor. Ayrıca bölgede görev yapacak Amerikan kuvvetleri için yeni bir barınma tesisinin inşasına Haziran ayında başlanacak.
RAF Lakenheath’ın, 1945’te Hiroşima’ya atılan atom silahının üç katından daha fazla bir güç olan 50 kilotona kadar değişken bir verime sahip B61-12 yerçekimi bombalarına ev sahipliği yapması bekleniyor.
Pentagon daha önce, ABD Hava Kuvvetleri tarafından İngiliz yönetmelikleri ve yasaları uyarınca yönetilen üste, ABD’nin F-35 savaş uçakları tarafından konuşlandırılabilecek taktik nükleer silahları barındırmasına olanak sağlayacak yeni bir “kefalet yatakhanesi” planlandığı yönündeki spekülasyonlar hakkında yorum yapmayı reddetmişti. “Kefalet” terimi Pentagon tarafından nükleer silahların kullanılmadıkları zamanlarda güvende tutulması ihtiyacını ifade etmek için kullanılıyor.
ABD, Moskova tehdidinin azaldığına karar vererek 2008 yılında Britanya’da konuşlu durumda olan nükleer füzeleri kaldırmıştı.
ABD Başkanı Joe Biden, ABD’nin “güvenlik ortamındaki değişime yanıt vermek için Avrupa’daki kuvvet duruşunu geliştireceğini” söylemişti.
Öte yandan geçen haftalarda NATO ülkeleri, vatandaşlarını Rusya ile savaşa hazırlanmaları gerektiği yönünde uyarmış; İsveç Sivil Savunma Bakanı Carl-Oskar Bohlin, Pazar günü katıldığı bir konferansta “İsveç’te savaş olabilir” ifadesini kullanmıştı.
ABD Deniz Kuvvetleri Bakanı Carlos Del Toro da Britanya’yı silahlı kuvvetlerinin büyüklüğünü “yeniden değerlendirmeye” çağırmıştı.
Rusya: Karşı önlemlerle yanıt veririz
Amerikan silahlarının Britanya’ya iadesi, Şubat 2022’de Ukrayna’nın işgalinin ardından Kremlin ile artan gerilime yanıt olarak nükleer tesislerin geliştirilmesi ve iyileştirilmesine yönelik NATO programının bir parçası.
Rusya ise ABD silahlarının Britanya’ya yerleştirilmesinin “tırmanma” olarak görüleceğini ve “telafi edici karşı önlemlerle” karşılanacağını belirtti.
50 milyon dolarlık yatakhane planlarını gösteren ABD bütçe belgesine yanıt olarak Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Moskova’nın ABD nükleer silahlarının İngiliz topraklarına geri dönmesine “karşı önlemlerle” yanıt vereceğini söyledi.
Zaharova, “Eğer böyle bir adım atılırsa, bunu bir tırmanma olarak göreceğiz; tüm nükleer silahların Avrupa ülkelerinden çekilmesi gibi acil bir meseleyi ele almanın tam tersi bir yöne doğru işleri götürecek bir tırmanma adımı olarak göreceğiz” dedi ve ekledi:
“ABD ve NATO’nun Rusya’yı ‘stratejik yenilgiye’ uğratmak için açıkça çatışmacı bir rotaya girmesi bağlamında, bu uygulama ve gelişimi bizi ülkemizin ve müttefiklerinin güvenlik çıkarlarını güvenilir bir şekilde korumak için tasarlanmış telafi edici karşı tedbirler almaya zorlamaktadır”
Batı, Ukrayna’daki çatışmanın yanı sıra son yıllarda Moskova ile yakınlaşan İran ve Kuzey Kore’nin artan meydan okumalarıyla da karşı karşıya.
ABD’nin halen NATO nükleer paylaşım anlaşması çerçevesinde Belçika, Almanya, İtalya, Hollanda ve Türkiye’de konuşlandırılmış savaş başlıkları bulunuyor.