Bin 402 gündür haber alınamayan Gülistan Doku’nun ablası Aygül Doku, Gülistan’ın akıbetini öğrenmek için kente geldiklerini ancak iki gündür polisler tarafından takip edildiklerini belirterek, “Kolluk neden katillerin değil de bizim peşimizde?” diyerek tepki gösterdi.
Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi bölümü ikinci sınıf öğrencisi Gülistan Doku’dan (21) 5 Ocak 2020’de kaldığı yurttan ayrıldıktan sonra haber alınamadı. Kaybedilişinin bin 402’nci gününde Doku’nun ailesi Dersim’e gelerek Tunceli Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu ile görüşmek istedi.
6 Kasım’da kente gelen Gülistan Doku’nun ablası Aygül Doku, yeni Vali Tekbıyıkoğlu ile görüşme girişimleri yanıtsız kalınca sanal medya hesabından bir video paylaştı. Abla Doku, “Bugün Gülistan’ın olmayışının bin 402’nci günü. Bin 402 gündür Gülistan yok. Biz yeni Vali ile görüşüp yeni İçişleri Bakanı’ndan randevu talep etmeye geldik. Dünden beri kolluk kuvvetleri an be an peşimizde. Neden kolluk kızımı bizden alıp karanlığa atanların peşinde değil de Gülistan’ı sorduğumuz için bizim peşimizde? Kolluğun görevi katillerin, tecavüzcülerin peşinde olmak değil midir?” diye sordu.
ESKİ VALİ NEDEN İNTİHAR İDDİASINDA BULUNDU?
Eski Tunceli Valisi Tuncay Sonel’in ortada bir kanıt yokken Gülistan Doku’nun intihar ettiğine dair iddialar ortaya attığını belirten Doku, “Eski Vali Tuncay Sonel bizi bu köprüye getirdi ve ‘Kızınız intihar etti. İki çocuğum üzerine yemin ederim, namusum üzerine yemin ederim onun bedenini size vereceğim’ dedi. Oysa Gülistan’ın intihar ettiğine dair bir kanıt yoktu. Neden Vali bu iddiada bulundu? Gülistan kaybedilmeden 2 gün önce bizi aramış eve geleceğini söylemişti. 5 Ocak’ta ise bize gelen telefonla onun kayıp olduğunu öğrendik” diye belirtti.
‘ENGİN YÜCEL 7 OCAK’TA NEDEN ELAZIĞ’A GİTTİ’
Kardeşinin Zainal Abarakov tarafından 4 Ocak’ta darp edildiğini ifade eden Doku, “Abarakov tarafından darp ediliyor ve zorla araca bindirilmeye çalışılıyor. 5 Ocak sabahı da Abarakov ona bağırıyor. O andan sonra Gülistan kuş oldu, buhar oldu buna inanın diyorlar bize. Ayın 7 Ocak’ta Engin Yücel (Zainal Abarakov’un polis üvey babası) kentten çıkıp Elazığ’a gitti. Görevli olmasına rağmen neden nasıl gitti. Neden soruşturulmadı?” diye sordu.
‘BU IZDIRABIN BİTMESİNİ İSTİYORUZ’
Bin 402 gündür kardeşinden gelecek bir haberi bekleyen Doku, “Gülistan yok, katiler dışarda geziyor. Bin 402 gündür adalet can çekişiyor. Yeni İçişleri Bakanı ile görüşmek ve kızımıza ne oldu sorusunun cevabını almak istiyoruz. Bu ızdırabın bitmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.
NE OLMUŞTU?
Üniversite öğrencisi Gülistan Doku, 5 Ocak 2020’de kaldığı Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Kız Yurdu’na geri dönmedi. Ailesi 6 Ocak’ta Emniyet Müdürlüğü’ne kayıp başvurusunda bulundu.
Doku’nun bulunması için cep telefonu sinyallerini izleyen polisler, Doku’nun saat 11.29’da, Atatürk Mahallesi’ndeki minibüs durağından üniversite aracına bindiğini tespit etti. Ancak bindiği aracın yol güzergahında bulunan MOBESE kameralarında yapılan incelemelere rağmen araçtan nerede indiği tespit edilemedi. Doku’nun kameraların görmediği tek durak olan kent merkezinin Sarı Saltuk Köprüsü’nde indiği tahmin edildi. Daha sonra intihar şüphesi üzerinde durularak barajın boşaltılmasına karar verildi. Gülistan Doku’nun ailesi kaybedilmesinde şüpheli olarak Zainal Abarakov ve polis olan üvey babası Engin Yücel’i gösterdi.
29 Ağustos’ta da Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı’nca Gülistan Doku’nun 5 Ocak’tan bu yana kayıp olmasına ilişkin hazırlanan bilirkişi raporu tamamlandı. Raporun tamamlanmasının ardından ailenin avukatı, baş şüpheli olarak gösterilen Zainal Abarakov’un tutuklanması için talepte bulundu. Talebi reddeden başsavcılık, şüphelinin, ifadesinin alınmasına karar verdi.
4 Ağustos’ta ise Doku’nun en son görüldüğü ve intihar ettiği iddia edilen Dinar Köprüsü üzerindeki görüntülerin bilirkişi incelemesi tamamlandı.
İNTİHAR İDDİASI ÇÜRÜTÜLDÜ
İstanbul Ulusal Kriminal Büro’nun hazırladığı raporda, “Köprü ayağındaki efekt bir piksel artığı olup, kesinlikle yukarıdan suya düşen bir insan veya eşyanın suda yükselttiği su sütunu değildir” ifadelerine yer verildi. Baraj gölünde arama yapan ekiplerce 187 gün süreyle su altı ve üstünde sürdürülen çalışmalardan sonuç alınamadı. Ailenin, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüşmesinin ardından Uzunçayır Baraj Gölü’nün kısmen boşaltılması kararı verilerek su altı arama çalışmalarına 6 Ağustos’ta yeniden başlandı ve 13 gün süren aramalardan sonuç alınamaması üzerine aramalara 18 Ağustos’ta son verildi.