Bloomberg’ün haberine göre Ceyhan Limanı’ndan çıkan Seaviolet adlı 900 metrelik tanker, bir milyon varilden fazla Azerbaycan petrolünü İsrail’e taşıdı. Tanker resmi olarak Ürdün’ün Akabe limanına gitse de Bloomberg’e konuşan bazı kaynaklar, Paz Oil tarafından satın alınan varillerin İsrail’deki Eilat limanına teslim edileceğini doğruladı.
Veri analizi şirketi Kpler’e göre İsrail, Eilat limanını birkaç yıldır petrol ithalatı için kullanmıyordu. Ancak Eilat Aşkelon Boru Hattı Şirketi (EAPC), ham petrolü Aşkelon yakınındaki bir rafineriye taşımak amacıyla Eilat’tan Aşkelon’a kadar uzanan 263 kilometrelik bir boru hattı inşa etti.
Ticaret gemilerinde uzman bir uluslararası sigorta şirketi olan İngiltere merkezli P&I Club’dan 18 Ekim’de yapılan açıklamada, Aşkelon’daki petrol limanının “sürekli roket saldırısı tehdidi altında” olduğunu ifade edilmişti.
Birçok OPEC ülkesinden yetkililer, İran’ın İsrail’e uyguladığı petrol ambargosuna katılmak istemediklerini ifade ettiler. Analistlere göre zaten OPEC’in bu tür bir ambargoyu uygulama gücü çok sınırlı. Öte yandan ABD yetkilileri, İsrail’in petrol talebini karşılamaya hazır olduklarını açıkça ifade etmişti.
İÇ SİYASETTE “EY İSRAİL”, DIŞTA PETROL SEVKİYATI
Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısının ardından İsrail, başta Gazze olmak üzere Filistin şehirlerini bombalamaya başlamış, 8 bini aşkın kişi yaşamını yitirmişti. Türkiye saldırıların ilk günlerinde “taraflara itidal çağrısı” yapsa da sonraki günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan Hamas’a desteğini açıkça dile getirerek “mücahitler birliği” olarak tanımlamıştı.
Erdoğan, zaman zaman İsrail’e yönelik sert tonlu açıklamalar yapsa da başta kendi tabanı olmak üzere, kitlesinden gelen İsrail’le ilişkileri dondurma, askeri ve ticari işbirliklerini sonlandırma talepleri görmezden geliniyor.
Bloomberg’ün Azerbaycan petrolünün Türkiye üzerinden İsrail’e taşındığı haberi de İsrail’e yönelik çıkışların “iç siyasete yönelik” olduğunu ve petrol ticaretinin hız kesmeden devam ettiğini ortaya koydu.