Okulların açılmasıyla birlikte servis sorunu yaşayan öğrenciler, asbest içinde 60 dakika yol yürüyor. Eğitim Sen Hatay Şube Başkanı Özgür Traş, ulaşım ve beslenme sorunlarına dikkat çekerek, öğrencilerin okulu bırakmalarından endişe duyduklarını söyledi.
Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarındaki yaklaşık 20 milyon öğrenci ve 1,2 milyona yakın öğretmen için 2023-2024 eğitim öğretim yılı 10 Eylül’de başladı. Ancak deprem bölgesindeki okullarda eğitime erişimde birçok sorun yaşanmaya devam ediyor. Hatay’da okulları ağır hasar gören öğrenciler, az hasarlı okullara yerleştirildi. Bununla birlikte ulaşım, beslenme ve temiz suya erişim de kentte öğrencilerin yaşadığı başlıca sorunlar içinde yer alıyor.
ÇOCUKLAR KİLOMETRELERCE YOL YÜRÜYOR
Defne ilçesine bağlı Sümerler Mahallesi’nde bir okul önünde konuştuğumuz veliler, kentte okul servislerinin olmamasından kaynaklı çocukların 1 saatlik yolu yürümek zorunda kaldığını söyledi. Velilerden Sevcan Ateş, çocuğunun okul öncesi eğitim aldığını belirterek kentte servis sorunu olduğu için sabahları eşinin iş saatine göre evden çıktıklarını söyledi. Şehir içi ulaşımın çok seyrek geldiğini ifade eden Ateş, “Ders zili sabah 08.00’da çalışıyor. Servis sorunu olduğu için eşim sabahları işe giderken çocuğumuzu okula bırakıyor. 06.30’da evden çıkıyoruz 07.00’da okula varmış oluyoruz. 1 saat bekliyoruz, daha sonra çocuk ders başı yapıyor. Şehir içi dolmuşlar 2-3 saatte bir geldiği için veliler tekrar eve git-gel yapmak istemiyor ve okul bahçesinde ya da çevresinde oturup beklemek zorunda kalıyor” diye konuştu.
VELİLER 5 SAAT OKUL ÇEVRESİNDE BEKLİYOR
Hala birçok enkazın olduğu kentte, okul güzergahında çocukların asbest soluğuna dikkat çeken Ateş, yürümekten hem çocuğun hem de kendi ayaklarının su topladığını belirtti. Okul servis sayılarının çok az olduğunu ve bulundukları güzergaha gelmediğini söyleyen Ateş, “Servis yok, olan da 2-3 bin TL’den aşağı değil. Fiyatı kabul etmek zorunda kaldım, bu seferde güzergahı uygun olmadığı gerekçesiyle bulunduğumuz köye gelmeyeceklerini söylediler” diye belirtti.
Yolcu dolmuşlarının da az olduğunu ifade eden Ateş, “Denetleme olmadığı için şehir içi dolmuş şoförleri kafalarına göre geç geliyor. 5 saat boyunca okul bahçesinde beklemek durumunda kalıyoruz. Şuan havalar sıcak, kışın soğuklarda dışarıda nasıl bekleyeceğim bilmiyorum. Burada insanlar çok mağdur buna ulaşım sıkıntısı da eklenince çekilmez bir hal almaya başladı. Yetkililer bu soruna derhal çözüm üretmeli” çağrısında bulundu.
Her gün okula gidebilmek için 1 saat yürüdüğünü anlatan velilerden Yeşim Güzelyurt, “Evim yıkıldığı için ablamın evinde kalıyorum. Sabahları çocuğum ile birlikte 1 saat yürümek zorunda kalıyorum. Yürümekten ayaklarımız su topladı. Yolda aracı olan tanıdık birine denk gelirsek bizi okula bırakıyor. Denk gelmezsek yürüyoruz. Yollar bozuk perişan oluyoruz, moloz, toz, toprak içinde yürüyoruz. Geceleri çocukları sabah okula nasıl götüreceğimi düşünmekten uyuyamıyorum. Sene sonuna kadar nasıl olacak ne yapacağım hiç bilmiyorum” diyerek ücretsiz servis talep etti.
‘ÇOCUKLARIN EĞİTİMİ BIRAKMALARINDAN ENDİŞELİYİZ’
Kentteki ulaşım sorununa ilişkin konuşan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Hatay Şube Başkanı Özgür Traş, “Depremden sonra Antakya ve Defne ilçesinde az hasarlı okullar orta ve ağır hasarlı okullarla birleştirildi. Birleşmeyle beraber birçok okul başka bir okulla eğitim öğretim yapmak ve öğrenciler kendi bulundukları yerlerden daha uzak yerlere gitmek zorunda kaldılar. Bu dönem öğrencilerin en büyük sorunu ulaşım ve beslenme oldu. Servislerin burada ücretsiz olarak tedarik edilmesi gerekirken maalesef velilerden çok yüklü miktarda paralar alınıyor” diyerek yaşanan sorunlara dikkat çekti.
Bazı köylere servis gitmediğini ekleyen Traş, “Bu yoksullukta beslenme ihtiyacını karşılayamayan aileler bir de servis sorunu yaşıyor. Servis problemlerinin bir an önce çözülmesi gerekiyor, çünkü öğrencilerin devamsızlık sorunu şimdiden başladı. Ulaşım sıkıntısıyla birlikte okul terklerinin artacağından endişeliyiz. Buradaki öğrenciler dezavantajlı öğrenciler; ulaşım, temiz su ve öğle yemeklerinin ücretsiz bir şekilde sağlanması gerekiyor. Deprem bölgesindeki öğrencilerin hiçbir şey olmamış gibi diğer illerdeki gibi eğitim öğretime devam edilmesi kabul edilecek bir durum değil. Bunları sağlamadan iyi bir eğitim bekleyemeyiz” ifadelerini kullandı.