T24 yazarı Tolga Şardan, seçim döneminde eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Bu devletin çok büyük güçleri var” diyerek şov yapıp deşifre ettiği istihbari bilgi toplayan “KİM O” uygulamasının, Soylu ve ekibin tasfiyesinin ardından zaman zaman “kullanılamadığını”, bir açılıp bir kapandığını yazdı.
Şardan’a konuşan bir bilişim uzmanı, Soylu döneminde uygulama üzerinden yapılan kayıtlarının silinmesi için bakıma alındığını ya da yeni güncellemeler yapıldığını söyledi.
Şardan yazısında, “Soylu’nun ‘Bu devletin çok büyük güçleri var’ dediği programla acaba kimler, hangi gerekçeyle, ne kadar süre sorgulandı? Kimler hakkında hangi bilgiler toplandı? Bu bilgiler, nerede kullanıldı?” diye sordu.
Tolga Şardan’ın T24’teki yazısının ilgili bölümü şöyle:
SOYLU, İKİ SANİYEDE TÜM KAYITLARI ORTAYA DÖKMÜŞTÜ
“Genel seçim dönemdeki propaganda sürecinin en çok eleştirilen konularının başında eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cep telefonuna yüklü olduğu ortaya çıkan bilgisayar programı vardı.
Soylu, İstanbul’da buluştuğu bir sosyal medya fenomenine elindeki telefonu gösterip, “Bu devletin çok büyük güçleri var” diyerek fenomenin kimliği üzerinden iki saniye içinde tüm kayıtlarını ortaya döktü.
Bu görüntülerin yine sosyal medya üzerinden paylaşılmasıyla ciddi tartışma başladı. Sadece polis teşkilatında suçla mücadele çerçevesinde “sınırlı” personelin kullanımına sunulan yazılımın, siyasi kimliği olan bakanın cep telefonunda hangi gerekçeyle bulunduğu tartışılageldi.
Savcılıklara şikâyet dilekçeleri verildi.
“Kim O” adıyla açılan program, Emniyet İstihbarat Başkanlığı’nda geliştirilen ve kullanılan Yıldız adlı özel bir programın altındaki yazılımlardan birisiydi.
Hedef kişilerin, devletteki ve sosyal medya benzeri mecralardaki bilgilerini analiz eden, saniyeler içinde sonuca götüren özel bir uygulamaydı.
Programın, Soylu tarafından siyasi amaç uğruna deşifre edilmesi, sonun başlangıcı oldu bir bakıma.
Soylu’nun açıklaması sonrasında artık iyice ortalığa düşen bilgisayar programında bir kaç gündür ilginç gelişmeler yaşanıyor.
Özellikle il emniyet müdürleri kararnamesinin yayınlanmasından sonra.
SOYLU EKİBİ TASFİYE EDİLİNCE ERİŞİM ZORLAŞTI
Aldığım bilgiye göre, bilhassa Emniyet İstihbarat Başkanı Akın Zaimoğlu’nun bu görevinden alınıp Bursa Emniyet Müdürü yapılmasıyla başlayan günlerde, “Kim O” programına erişim zorlaştı.
Yazılımı kullanan polisler, zaman içinde sisteme ulaşamamaya başladı. Hatta öyle ki, program bir keresinde iki gün boyunca uygulama dışında kaldı.
Sonrasında açılıp kapandı, açılıp kapandı. Büyüteç’i yazdığım saatlerde kullanıma kapalıydı yine.”
‘LOG KAYITLARINI SİLİYORLARDIR’
Bu durumun ne anlama geldiğini bilişim işlerinden oldukça iyi anlayan bir dostuna sorduğunu anlatan Şardan, şu yanıtı aktardı:
“Programın her kapatılıp açıldığında ya güncelleme yani yeni versiyon yüklemesi ya da geçmişe dönük log kayıtları silinir. Programın kapatılmasıyla beraber, çoğunlukla geçmişte sistem üzerinden kimlerin sorgulandığı, kimlerin hangi tür verilerine ulaşıldığını anlaşılmaması için log kayıtları silinmeye çalışılır. Bu silme işlemi de kimi zaman yeni versiyon yüklemesiyle gerçekleştirilir. Ancak ne kadar silinse de yine de işlemler sistemde iz bırakır. FETÖ döneminde 30 kez silinen log kayıtlarının özel programlarla geri getirildiğini hatırlayalım.”
‘KİMLER HAKKINDA BİLGİ TOPLANDI, NEREDE KULLANILDI?’
Bu açıklamadan şunu anlıyoruz?
Soylu’nun “Bu devletin çok büyük güçleri var” dediği programla acaba kimler, hangi gerekçeyle, ne kadar süre sorgulandı? Kimler hakkında hangi bilgiler toplandı? Bu bilgiler, nerede kullanıldı?
Bunların ortaya çıkarılması önemli.
İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü, bu konuya ciddi şekilde eğilmeli.”
BÜYÜK TEPKİ ÇEKMİŞTİ
Öte yandan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun seçim sürecinde kullandığı ve fotoğrafını çektiği kişinin bilgilerini saniyeler içinde ortaya koyan, tüm sosyal medya izlerini takip eden uygulamanın bizzat kendi telefonunda kullanmasının yasalara aykırı olduğu gerekçesiyle büyük tepki çekmişti.
YENİ BAKAN ALİ YERLİKAYA’YA SORULMUŞTU: UYGULAMANIN AKIBETİ NE OLDU?
“Dijital fişleme” eleştirileri yapılırken, seçimden sonra konu Meclis gündemine de taşınmıştı.
DEVA Gaziantep Milletvekili Ertuğrul Kaya, yeni İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun telefonundaki KİM uygulamasını sordu.
TBMM Başkanlığına bir soru önergesi veren Kaya, Soylu’nun seçim öncesinde teknoloji sitesi Shiftdelete.net’in YouTube kanalında telefonunda yüklü bir uygulamayı tanıttığını hatırlattı.
Soylu’nun kendisiyle röportaj yapan kişinin fotoğrafından kişinin kimlik ve kişisel verilerine ulaştığını belirten Kaya, Soylu’nun kabine değişikliğinin ardından bakanlık yetkilerinin sona erdiğini ifade etti.
Ertuğrul Kaya, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya şu soruları yöneltti:
-Eski İçişleri Bakanı, İstanbul Milletvekili Sayın Süleyman Soylu’nun kullandığı mezkur programda görülen cep telefonu makama tahsisli bir telefon mudur? Sayın Soylu’nun şahsi telefonu mudur?
-Makama tahsisli ise, söz konusu telefon bakanlık görevinin sona ermesi sebebiyle teslim alınmış mıdır?
-Mezkur telefon Süleyman Soylu’nun şahsi mülkiyetinde ise bu telefondan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının kişisel bilgilerine erişme imkanı bulunan KİM isimli uygulamanın kaldırılması ve uygulama verilerinin silinmesi için hangi kurumlar tarafından, hangi tarihte, hangi işlemler yapılmıştır? Bu işlemler tutanağa bağlanmış mıdır? Tutanağa bağlanma tarihi nedir?
-Söz konusu KİM isimli uygulama şahsınızın telefonuna veya şahsınıza tahsis edilmiş telefona da yüklenmiş midir veya yüklenecek midir?
-İçişleri Bakanı’nın telefonuna Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının kişisel bilgilerine erişim imkanı veren uygulamanın yüklenmesinin yasal dayanağı nedir?
-KİM isimli uygulamanın kullanımı ve uygulamaya erişim İçişleri Bakanlığı ve diğer hangi devlet kurumları içinde hangi kriterlere bağlanmıştır? Uygulamaya erişimi olan personelin, eriştiği bilgilere dair kütük kayıtları tutulmakta mıdır? Personelin, eriştiği bilgilerin görevine dair olup olmadığı hakkında düzenli denetimler yapılmakta mıdır?
Süleyman Soylu, görevi devrettiği 4 Haziran 2023 tarihi ve sonrasında bu uygulamalara herhangi bir aygıttan erişim sağlamış mıdır?
-Uygulama içindeki bilgilerin ve uygulama aracılığıyla ulaşılan bilgilerin güvenliği hangi yöntemlerle sağlanmaktadır?