ABD’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, kendilerine Rusya’nın Tahıl Anlaşması için müzakerelere dönmeye hazır olduğunun söylendiğini, ancak “henüz buna dair bir kanıt görmediklerini” ifade etti.
Düzenlediği basın toplantısında Tahıl Anlaşması’na değinen Thomas-Greenfield, “Eğer Rusya kendi gübresini küresel piyasalara ulaştırmak ve tarım ihracatı yapmak istiyorsa bu anlaşmaya dönmeleri gerekecek” dedi.
Thomas-Greenfield, detay vermeden, “Müzakerelere dönmek isteyebileceklerine dair işaretler gördük. Bu gerçekte olacak mı, bekleyip göreceğiz” ifadesini kullandı.
Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, salı günü, “Moskova, tahıl anlaşmasına gecikme olmadan dönmeye hazır; ancak Rusya’nın şartları karşılanmalı” demişti.
Rusya, Türkiye ve BM’nin arabuluculuğunda imzalanan, Rusya’nın işgalinden sonra Ukrayna limanlarında mahsur kalan milyonlarca ton tahılın dünyaya ulaştırılmasını sağlayan Tahıl Anlaşması’na katılımını 17 Temmuz’da durdurduğunu duyurmuştu.
Anlaşma kapsamında yaklaşık 33 metrik ton mısır, buğday ve diğer tahıllar, Ukrayna’dan dünyanın çeşitli yerlerine gönderilirken, son gemi ise pazar günü Ukrayna limanından ayrılmıştı.
Rusya, kendi tahıl ve gübresini ithal etmesi yönünde verilen sözlerin tutulmadığını gerekçe göstererek anlaşmayı uzatmama tehdidinde bulunuyor. Moskova ayrıca, anlaşma kapsamında tahılın söz verildiği üzere en yoksul ülkelere ulaştırılmadığını iddia ediyor. BM ise anlaşmanın gıda fiyatlarını küresel olarak yüzde 20 oranında düşürerek en yoksul ülkelere yardımcı olduğunu belirtti.
Dünya Gıda Programı’na göre, anlaşma kapsamında ihraç edilen tahılın yüzde 46’sı Asya’ya, yüzde 40’ı Batı Avrupa’ya, yüzde 12’si Afrika’ya ve yüzde 1’i Doğu Avrupa’ya gitti.
Rusya, geçen yıl içinde Tahıl Anlaşması’nı üç kez uzatırken, Kırım’da filosuna yapılan saldırının ardından ekimde kısa süreliğine katılımını askıya almıştı.