Memur ve emekli maaşlarına zam, ek vergiler ve daha pek çok düzenlemeyi içeren torba yasa teklifine gece yarısı eklenen bir madde ile başta Hatay olmak üzere deprem bölgesindeki illerde orman alanları ve zeytinlikler imara açılıyor.
Muhalefetin komisyon görüşmelerindeki itirazı üzerine TOKİ milletvekillerine sunum yaptı. Basına kapalı yapılan sunumda milletvekillerine konut yapılacak alanlar, konut sayısı, etkilenecek zeytinlik ve orman alanları hakkında detaylı bilgi verildi.
Gazete Duvar’da yer alan habere göre, TOKİ Başkanı Ömer Bulut’un muhalefet milletvekillerine yaptığı sunuma göre, depremden etkilenen 18 ilde 674 bin 238 konut ihtiyacı bulunuyor. Söz konusu 18 ilin arasında Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Antep, Hatay, Maraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Urfa gibi deprem hasarının büyük olduğu illerin yanı sıra depremden görece az etkilenen Batman, Bingöl, Kayseri, Mardin, Niğde, Sivas ve Tunceli’nin de yer alması dikkati çekti.
Sunuma göre, yapılması planlanan toplam 674 bin konutun yaklaşık 110 bininin ihalesi tamamlandı ve yapımına başlandı.
Ormanlık alanlar ve zeytinlikler de yapılaşmaya açılabilecek
Genel Kurul’da görüşmelerine başlanan ve bu hafta yasalaşması beklenen teklifteki ilgili maddeye göre, bu deprem konutlarının yapılacağı illerdeki ormanlık alanlar ve zeytinlikler de yapılaşmaya açılabilecek. TOKİ Başkanı Bulut’un yaptığı sunuma göre konutların inşa edileceği bölgelerde 19 bin 920 dönüm orman alanı ve 2 bin 578 dönüm zeytinlik bulunuyor. Yasanın Meclis’te kabulünün ardından toplam 22 bin 498 dönüm yani 3 bin 200 futbol sahası büyüklüğündeki orman alanı ve zeytinlikteki ağaçlar kesilecek.
Orman ve zeytinlikler dışında alternatif alanlar araştırılmamış
Muhalefet milletvekillerinin ifadelerine göre deprem sebebiyle ihtiyaç duyulan konutlar için orman alanları ve zeytinlikler dışında alternatif alanlar araştırılmadı.