Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ek bütçe yasa teklifiyle ilgili komisyon görüşmeleri sırasında Kur Korumalı Mevduat’ın (KKM) maliyetiyle ilgili, “KKM’nin şüphesiz bir maliyeti var ama sadece maliyeti değil faydayı da görmemiz, fayda-maliyet analizi yapmamız lazım. Baktığımızda KKM’nin döviz kurlarında istikrarın tesisinde önemli bir faydası oldu” dedi. Yılmaz, yeni vergi artışının söz konusu olmadığını söyledi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Ek Bütçe Yasa Teklifi görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Yılmaz, ek bütçeyi yeni vergi varsayımı ile getirmediklerini kaydetti.
“KKM’nin sadece maliyetini değil, faydasını da görmeliyiz”
Yılmaz, KKM’nin maliyetine ilişkin sorular üzerine şöyle dedi:
“KKM’nin şüphesiz bir maliyeti var ama sadece maliyeti değil faydayı da görmemiz, fayda-maliyet analizi yapmamız lazım. Baktığımızda KKM’nin döviz kurlarında istikrarın tesisinde önemli bir faydası oldu. Dolayısıyla, faiz oranları düşerken ortalama vade arttı, mevduatın ortalama vadesi bankacılık sisteminde KKM’nin de etkisiyle artmış oldu çünkü en az üç ay yatırma şartı var. Kurlar istikrar kazandığı için kamu dış borç servisinde önemli tasarruflar sağlandı.”
“ENAG ile TÜİK’in yöntemleri, metodolojisi çok farklı”
Yılmaz, konuşmasında, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile ilgili eleştirilere de değindi. TÜİK’in Birleşmiş Milletlerin Ulusal Hesaplar Sistemi, Eurostat’ın, Avrupa İstatistik Ofisi’nin ölçütlerini esas alarak iş yapan bir kurum olduğunu belirten Yılmaz, “TÜİK’in sistematik bir hata yaptığını düşünmüyorum, ENAG’la karşılaştırmayı da doğrusu çok yersiz buluyorum; ENAG’ın hesapları ile TÜİK’in yöntemleri, metodolojisi çok farklı” dedi.
“TÜİK ve ENAG’ı mukayese etmek, elma ile armudu mukayese etmek gibi”
Yılmaz, “TÜİK’i, kurumlarımızı korumak, gözetmek hepimizin görevi. Varsa bir eksiklik onu da genel ifadelerle değil, somut olarak anlatmanız lazım. ENAG ile TÜİK’i mukayese etmek, elma ile armudu mukayese etmek gibi” diye konuştu.