ABD Tabipler Birliği’nin yayın organı “JAMA Network” dergisinde çıkan bir bilimsel araştırma, yaygın kanının aksine ölçülü alkol tüketimin sağlığa bir yararı olmadığını ortaya koydu.
40 yılı aşkın süredir derlenen verilerden yola çıkılarak kaleme alınan araştırmada, önceki birçok çalışmanın metodolojisinin kusurlu olduğu saptamasında bulunulurken, ölçülü alkol tüketiminin sağlığa faydası olmadığı tersine zararı olduğu uyarısı yapıldı.
Dünyanın dört bir yanında yayımlanan çok sayıda bilimsel araştırmada, az ve ölçülü içmenin “çoğu insanın sağlığı için hiç içmemekten daha iyi olduğu ve hatta daha uzun yaşamalarına yardımcı olabileceği” öne sürülüyor.
Ancak son araştırma, kadınlar için günde iki hafif kokteyl veya iki kadeh şarapta bulunan 25 gram alkol tüketiminin bile erken ölüm riskini önemli ölçüde arttırdığını ortaya koydu. Erkekler için ise günde 45 gram alkol tüketimi bile sağlık için risk teşkil ediyor.
5 milyon yetişkin üzerinde yapılan 100’dan fazla araştırma mercek altına alındı
Yeni rapor, 5 milyon yetişkin üzerinde yapılan 100’dan fazla araştırmayı mercek altına aldı.
Bu rapor, insanların ne kadar alkol tüketip tüketmemesinin sağlık üzerindeki etkisini araştırmak yerine, daha önceki bilimsel çalışmalardaki metodolojik sorunları düzeltmek ve gündeme getirmek için gerçekleştirildi.
Daha önceki araştırmalar, insanların ölçülü alkol tüketimi sonucu ölmeyeceğini, alkolle bağlantılı olmayan nedenlerden hayatlarını kaybedeceği varsayımını öne çıkarıyordu.
“Eski araştırmalar neden-sonuç ilişkisini kanıtlamakta yetersiz kaldı”
Eski çalışmaların çoğunun gözlemsel olduğu, yani bağlantılar veya bunların çağrışımlar üzerinde yoğunlaştığı kaydedilen son raporda, bunun yanıltıcı olabileceğine dikkat çekildi ve eski araştırmaların neden-sonuç ilişkisini kanıtlamakta yetersiz kaldığı uyarısı yapıldı.
Bilim insanları, eski araştırmaların az ve ölçülü içicilerin sayısız başka sağlıklı alışkanlıkları ve avantajları olduğunu fark etmediği uyarısında bulunurken, bir karşılaştırma grubu olarak kullanılan alkol kullanmayanların genellikle sağlık sorunları geliştirdikten sonra alkolü bırakan eski içicileri de içerdiğine dikkat çekti.
Daha önceki araştırmalar neden hatalı sonuçlar veriyor?
Bilimsel araştırmayı kaleme alanlardan Kanada Madde Kullanımı Araştırma Enstitüsü görevlisi Doktor Tim Stockwell, “Bu sağlıksız görünen grubu içmeye devam edenlerle karşılaştırdığınızda, mevcut içicileri daha sağlıklı gösteriyor ve ölüm oranları daha düşük gibi görünüyor. Bu ölçütler de dikkate alınırsa ölçülü alkolün sözde sağlık için yararları önemli ölçüde azalır ve istatistiksel olarak önemsiz hale gelir.” diyerek, çekincelerini dile getirdi.
Ölçülü içenlerle içmeyenlerin karşılaştırmasının birçok nedenden dolayı hatalı olduğunu belirten Stockwell, alkolden tamamen uzak duran insanların bir azınlık olduğu, dini nedenlerle içki içmeyenlerin kronik sağlık sorunları veya düşük gelirli olma olasılığının da yüksek olabileceği tahmininde bulundu.
Bilim insanlarına göre, ölçülü alkol tüketicileri genelde her yönde ölçülü olma eğiliminde. Bu kişilerin çoğunun ekonomik olarak iyi bir gelir düzeyine sahip olmaları nedeniyle de egzersiz yapma ve sağlıklı beslenme olasılıklarının daha yüksek, fazla kilolu olma olasılıkları ise daha düşük olduğu kaydedildi.
Stockwell, bu kişilerin sağlıklarını koruyan, alkol kullanımlarıyla hiçbir ilgisi olmayan pek çok şeye sahip olduğuna dikkat çekti.
Ölçülü alkolün sağlığa yararlı olacağı ne zaman ortaya atıldı?
Ölçülü alkol tüketiminin faydalı olabileceği fikri, ilk kez 1924’te Raymond Pearl adlı Johns Hopkins Üniversitesi araştırmacısı tarafından gündeme getirilmişti.
İleriki yıllarda da özellikle içinde yaban mersini ve kızılcıkta da bulunan resveratrol adlı koruyucu bir antioksidanın yüksek konsantrasyonu bulunduğu gerekçesiyle kırmızı şarabın ölçülü bir şekilde tüketiminin sağlığa faydalı olduğunu savunan makaleler yazılmıştı.
Ancak, az alkol tüketiminin faydalı olacağı tezini işleyen ve alkol endüstrisinin araştırmaları ile finanse edilen araştırmalar, daha sonra yeni incelemelerin kırmızı şarap dahil olmak üzere ılımlı alkol tüketiminin bile meme kanserine katkıda bulunabileceğini, yüksek tansiyonu ve ciddi bir kalp aritmini tetiklemesini keşfetmesi üzerine eleştirilerin hedefi oldu.
Son olarak Kanada, alkol tüketimi miktarına bakılmaksızın tehlike olduğu yolunda bir yönerge yayımlarken, vatandaşlarından mümkün olduğunca alkol tüketiminden uzak durmasını istedi.