Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, emeklilik yaşını yükselten yasanın Ulusal Meclis onayı olmadan kabul edilmesiyle başlayan protestolar sonrası sessizliğini bozdu. Fransa Cumhurbaşkanı, protestolarla ilgili “Hiçbir aşırılığa tahammül etmeyeceğiz ama hükümet şiddet olmayan meşru öfkeyi dinlemelidir” dedi.
Fransa’da günlerdir pek çok şehirde emeklilik reformuna karşı protesto gösterileri sürerken Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ilk açıklamalarını devlet televizyonunda yapıyor.
Macron, tepkilere neden olan ve Ulusal Meclis onayı olmadan hükümetin anayasal yetkisiyle kabul edilen emeklilik reformunun yıl sonundan önce yürürlüğe girmesini beklediğini söyledi. Macron, ülkede süren protestolarla ilgili “Mümkün olan en kısa zamanda normale dönmeye çalışacağız” dedi.
Ülkede süren protestolarla ilgili yorum yapan Cumhurbaşkanı, “Hiçbir aşırılığa tahammül etmeyeceğiz ama hükümet şiddet olmayan meşru öfkeyi dinlemelidir” dedi.
“Sizce hoşuma mı gidiyor?”
Macron, tepki çeken reforma ilişkin açıklamasında “Sizce bu reformu geçirmek benim hoşuma gidiyor?” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı çalışmaya başladığında Fransa’da 10 milyon olan emekli sayısını 17 milyona yükseldiğini belirterek “Daha uzun süre beklersek karşı karşıya olduğumuz açık daha da büyüyecek” dedi.
Macron, yaptığı açıklamalarda sendikaları “üç hafta ila bir ay içinde” diyaloğu sürdürmeye davet etti.
Macron, Fransa’da büyük kâr elde eden büyük şirketlerin kârlarının daha fazla bir bölümünü çalışanlarına dağıtması gerektiğini söyledi.
Macron, Fransa Başbakanı Elisabeth Borne’a hükümete liderlik etme konusunda güvendiğini belirtti.
Emeklilik reformu kitlesel protestolara rağmen kabul edildi
Fransa’da muhalefetin emeklilik reformuna ilişkin hükümete karşı meclise sunduğu 2 gensoru önergesinin de reddedilmesiyle, reform geçen hafta nihai olarak kabul edilmişti.
Emeklilik yaşını kademeli olarak 64’e çıkaracak reformla bir kişinin 2027’de emeklilik maaşının tamamını alabilmesi için 43 yıl boyunca prim ödemiş olması gerekecek.
Reforma karşı çıkanlar, emeklilik yaşının 2 yıl daha uzatılmasına karşı çıkıyor.
Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, 16 Mart’ta bir yasa tasarısının Meclisten oylama yapılmadan geçmesini sağlayan ilgili anayasa maddesini, emeklilik reformuna ilişkin tasarı için devreye koyduğunu açıklamıştı.
Başbakan’ın açıklamasının akabinde ülkede yapılan protesto ve gösteriler şiddet olaylarına sahne olmuştu.