Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisine imza attığı için ihraç edilen akademisyenlerden
Zeynep Kıvılcım, Alphan Telek ve Edgar Şar’ın başvurusunda Türkiye’yi mahkûm etti.
AİHM, Zeynep Kıvılcım, Alphan Telek ve Edgar Şar’ın özel hayatına saygı ve eğitim haklarının ihlal edildiğine karar verdi.
Mahkeme, Türkiye’yi maddi ve manevi tazminat olarak Alphan Telek ve Edgar Şar’a 12’şer bin euro, Zeynep Kıvılcım’a ise 9 bin 750 euro ödemeye mahkûm etti.
Mahkeme, kararında başvuruda bulunanların akademisyen olduklarını, dolayısıyla yurt dışında akademik faaliyetlere katılmak ve araştırma yapmak isteyen kişiler olduklarını belirtti. Mahkeme, akademisyenlerin uzun süre pasaport alamadıkları için eğitim hakkıyla ilgili birinci protokolün ikinci maddesinin de ihlal edildiğine hükmetti.
TÜRK YARGIÇ MUHALEFET ŞERHİ KOYDU
Mahkemenin kararına katılmayan Türk yargıç Saadet Yüksel karara muhalefet şerhi koydu.
Avukat Benan Molu, AİHM’in Barış Akademisyeni Mert Elekçi’nin iptal edilen pasaportuna ilişkin de özel hayata saygı ve eğitim hakkının ihlal edildiği yönünde karar verdiğini duyurdu.
Molu, “İHAM bugün Barış Akademisyenleri ile ilgili ilk ihlal kararını verdi. @mertelekciyle yaptığımız başvurularda pasaportları iptal edilen akademisyenlerin özel hayata saygı ve eğitim hakkının ihlal edildiğine, 675 ve 686 s. OHAL KHKlerinin kanun niteliğini taşımadığına karar verdi” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barış Bildirisi’ne imza atan akademisyenlere yönelik, “Bizim bu sözde akademisyenlerden izin alacak halimiz yok. Bunların haddini bilmesi lazım” demişti.
Erdoğan’ın Ocak 2016’da sarf ettiği bu sözlerin ardından, “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisine imza atan akademisyenler için soruşturma, ihraç ve yurt dışı yasakları ile dolu bir süreç başlamıştı.
AYM DE HAK İHLALİ VERMİŞTİ
Anayasa Mahkemesi (AYM) de Barış Akademisyenleri’nin üniversiteden ihraç edilmesi ve haklarında yurtdışı yasağı konmasıyla ilgili hak ihlali kararı vermişti.
Yüksek Mahkeme, Barış Akademisyenleri’ne verilen disiplin cezasının hak ihlali olduğuna ve tazminat ödenmesine hükmetmişti.