CHP’ye katılan Türkan Elçi, gelen tepkilere “Toplumun bazı kesimlerinin şiddet dilinden arınmaya, kişilik haklarına saygı duymayı öğrenmeye ihtiyacı var” yanıtını verdi.
Diyarbakır’da 2015’te Sur ilçesindeki 4 Ayaklı Minare önünde katledilen Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi CHP’ye katıldı.
Elçi’nin rozetini Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu taktı. Elçi’nin CHP’ye katılması, sosyal medyada tepkilere neden oldu.
“Linç kültürü şiddet kültürünün tezahürüdür”
Amida Haber’in haberine göre; kendisini eleştirenlere sosyal medya hesabı üzerinden yanıt veren Türkan Elçi, şu ifadeleri kullandı:
“Linç kültürü yıllarca süregelen şiddet kültürünün tezahürüdür. Linç etmek yerine eleştiriyi yerinde ve dozunda yapabilmek için; letafet, nezaket, görgü edep gibi insanı insan yapan özelliklere, belli bir entelektüel ve mental düzeye sahip olmayı, adabı muaşeret kurallarını da bilmeyi gerektirir aynı zamanda. Toplumun bazı kesimlerinin şiddet dilinden arınmaya, kişilik haklarına saygı duymayı öğrenmeye ihtiyacı var.“
Asıl mesleği öğretmenlik olan Türkan Elçi, eşi öldürüldükten sonra hukuk okumuş, eşinin faillerinin yargılandığı duruşmalara katılmıştı.
Elçi’ye hem destek hem eleştiri
Eski Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar, yaptığı paylaşımda, Elçi’ye yönelik eleştirilere tepki göstererek, “Hiçbir bireyi başkası üzerinden tanımlamaya hakkımız olmadığı gibi, politik tercihleri üzerinden suçlayamayız da” ifadesini kullandı.
“Eleştiri hakkımız var ama hakaret etmeyin”
Kürt yazar Meral Şimşek ise şunları söyledi:
“Türkan Elçi’nin siyasal seçimi eğer Amed de aday olursa sadece kendisini bağlamayacaktır. Dilerim adaylığı başka yerden olur aksi halde bu hamle iktidarın işine yarayacaktır. Aldığı kararı kendi adıma doğru bulmamakla birlikte kendisine yönelik hakaret içerikli paylaşımları da çirkin ve yakışıksız buluyorum. Eleştiri hakkımız elbette var ama hakaret etmeyin!”