İran’da eylül ayında 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin gözaltında hayatını kaybetmesinin ardından başlayan gösterilerde tutuklanan yaklaşık 22 bin kişi için af çıktı.
Resmi haber ajansı IRNA, İran yargısının en yetkili ismi Gholamhossein Mohseni Ejehi’ye atıfta bulunarak verdiği haberinde, gösteriler sonunda tutuklanan yaklaşık 22 bin kişinin serbest bırakılacağını duyurdu.
İran devlet medyası, ülkenin dini lideri Ali Hamaney’in, Ramazan ayı öncesinde gösterilerin ardından tutuklanan çok fazla sayıda kişiyi affedebileceğini gündeme getirmişti.
İran’daki gösteriler
İran’ın başkenti Tahran’da 13 Eylül’de “ahlak polisi” olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Amini 16 Eylül’de yaşamını yitirdi. Amini’nin ölümü üzerine memleketi Sakkız’da 17 Eylül’de başlayan gösteri ülke geneline yayılarak yönetim karşıtı protestolara dönüştü.
Protestolarda yüzlerce gösterici hayatını kaybederken on binden fazla gösterici ise gözaltına alındı.
Gösteriler sonrası onlarca kişi idamla yargılanırken, haklarında idam cezası verilen Muhsin Şikari’nin cezası 8 Aralık’ta, Mecidrıza Rahneverd’in 12 Aralık’ta ve Muhammed Mehdi Keremi ile Seyid Muhammed Hüseyni’nin cezası ise 7 Ocak’ta infaz edildi.
Halen temyize götürülebilen son cezalarla birlikte üç ayı aşkın süredir devam eden protestolarla bağlantılı olarak idama mahkum edilenlerin sayısı 17’ye yükseldi.
İnfazlar küresel öfkeye ve Tahran’a karşı yeni Batı yaptırımlarına yol açtı. Londra merkezli insan hakları grubu Uluslararası Af Örgütü’ne göre, 2021 yılında en az 314 kişinin idam edildiği İran, ölüm cezasının uygulanmasında Çin’den sonra ikinci sırada yer alıyor.