Okul ve yurtlarda konaklamak zorunda kalan depremzedeler, hasar tespiti yapılamadan “evleriniz hasarsız” denilerek çıkartılıyor.
Diyarbakır’da, deprem sonrası evlerini terk ederek okul ve yurtlarda konaklamak zorunda kalan depremzedeler, yeniden barınaksız bırakılıyor. Okul ve yurtlarda konaklayan depremzedelere, hasar tespiti yapılmadan “evleriniz hasarsız” denilerek, kaldıkları yerlerden çıkartılıyor. Aileler ise “Evde hasar tespiti yapılmadan nasıl böyle bir karar verebilirler” diye tepki gösterdi.
Hasar tespit çalışmasının aceleye getirildiğini belirten Hadi Tekel, “Deprem günü binamız çok hasar aldı, kolonlarında, bina içinde ve dışında çatlaklar meydana geldi. Binamız 8 katlı her katta 3 daire bulunuyor. Daire içlerinde bile çatlamalar oldu. Bizim binanın kolonu zaten kırık, dökük. O halini görerek hala ‘hasarsız’ diyorlar” dedi. Ekonomik olarak taşınma gücü olanların taşındığını ifade eden Tekel, “Gücü olan taşınıyor ama mağdur ve nüfusu yoğun olan aileler taşınamıyor. Evlerin hasar tespiti için yeniden kontrol edilmesini istiyoruz.”
‘HASAR TESPİTİ YAPILMAYAN EVDE KALIYORUZ’
Bağlar ilçesine bağlı Kaynartepe Mahallesi’nde oturan Yasemin Mirbey, deprem günü yaşadıklarını ve sonrasını şu şekilde aktardı: “Deprem telaşıyla dışarı çıktık, mahalleli olarak Vehbi Koç okulunun bahçesine gittik. Sabaha kadar orda kaldık, ardından evimize geldik. Ancak bir kez daha deprem olunca tekrar çıktık. 4 gün okulda kaldıktan sonra bir kez daha eve geldik. Deprem sarsıntıları devam ettiği için evimizde kalamadık. Okulda 3 aile ile birlikte bir sınıfta kalıyorduk. Okul yönetimi ‘evleriniz sağlam’ diyerek bizi çıkarttı. Evimizde hala hasar tespiti yapılmamış. Evimiz hasarlı mı değil mi bilmiyoruz. En azından evimiz kontrol edene kadar okulda kalsaydık.”
İKİ AİLE HASARLI EVDE KALIYOR
24 yıllık olan 7 katlı binada toplam 14 daire olduğunu söyleyen Mirbey, her dairede ortalama 6 kişinin yaşadığını belirtti. Evi hasar gören bir akrabalarıyla birlikte, hasar tespiti yapılmayan evde 13 nüfus olarak yaşadıklarını kaydeden Mirbey, “Bu eve yarın bir şey olursa bunun vebalini kim öder?” diye sordu.
‘ÇATLAKLAR HER GÜN ARTIYOR’
Depremde evi hasar gören ve kalacak bir yeri olmadığını dile getiren Nurhan Taş ise, durumunu şu sözlerle ifade etti: “Binamıza özel olan bir ekip gelip baktı, yapılan incelemede ‘bina hasar görmüş kalınamaz’ denildi. Ancak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüğü’nden gelen ekip tam tersini söyledi. Kolonların her yeri çatlamış ve içeri girmeye korkuyoruz. Kalmak için yurtlara gidiyoruz. Onlar da ‘eviniz hasarlı değil’ diyerek geri gönderiyor. Evimizde çatlaklar her gün artıyor.”
‘EV YOK, SOKAKTAYIZ’
Evin hasar durumuna yeniden bakılması için her gün ilgili kurumları aradıklarını dile getiren Taş, “geleceğiz diyorlar ancak gelmiyorlar. Kiralamak için ev arıyoruz ama bulamıyoruz. Her gün farklı bir evde kalmak zorunda kalıyoruz. Yurtlara gittik ancak kabul etmediler. Bugüne kadar ne belediyeden ne de hiçbir yerden bir yardım görmedik. Biz 6 kişilik bir aileyiz. Evin halini görüyorsunuz bizler bir ev istiyoruz bu kışta nereye gidelim. Depremin ilk gününde bu yana sokaklardayız. Çocuklarımızın psikolojisi bozuldu, perişan olduk” diye belirtti.