DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Kahramanmaraş merkezli, 10 ilde büyük yıkıma neden olan depremin 5. gününde Hatay’daki son bilgileri aktarırken, bazı mahallelerin komple yıkıldığını söyledi. Babacan, “Arama-kurtarma çalışmaları var ama Antakya’da kurtarma çalışmasının olduğu her bir binaya karşı 100 binada bir şey yapılamıyor. Kadrajlarda gördüğünüz, gerçek olayın yüzde 1’i. Gerçek facia çok daha büyük” diye konuştu.
Babacan, FOX TV’ye bağlandığı yayında, depremin en büyük yıkımlardan birine neden olduğu Hatay’daki son durumu anlattı.
İhtiyaçların dağıtılması konusunda sıkıntı yaşandığını aktaran Babacan, “Seyyar tuvalet çok önemli bir ihtiyaç mesela. Hijyen sorunu var ve bu yakın zamanda büyük salgına dönüşebilir” dedi.
Binaların en az yüzde 90’ının oturulamayacak durumda olduğunu söyleyen Babacan, “Aylarla ifade edilen sürede bu sorunun çözülmesi mümkün değil, yıllar alacak” dedi.
Arama-kurtarma kapasitesi zayıf”
Babacan, şöyle konuştu:
“Şehir merkezlerinde başta Antakya olmak üzere, İslahiye ve Nurdağı merkezleri olmak üzere büyük bir yıkım var. Neredeyse binaların yüzde 90-95’i oturulamayacak hale gelmiş. Yıkım çok büyük, binalar da kullanılmaz halde. Olayın sadece bir kısmını görebiliyorsunuz. Antakya, İslahiye, Nurdağı mahallelerine girince, komple mahallelerin yıkıldığını görüyorsunuz. Antakya’da kurtarma çalışmasının olduğu her bir binaya karşı 100 binada bir şey yapılamıyordu. Arama-kurtarma kapasitesi zayıf. Sivil inisiyatif ön planda. Arama-kurtarma ekiplerinin önemli kısmı çalışmalara katılan insanlar. Birlik beraberliğin kuvvetli olduğunu yerinde gözlemek insanı etkiliyor.
İhtiyaç sonsuz… Hava çok soğuk bu bölgede geceleri. Temel ihtiyaç maddeleri, çadırların ulaşmadığı yerler var, gidilmeyen köyler var. Çadırlarda ısınma sorunu var. Elektrik Antakya’da, İslahiye’de, Nurdağı’nda yok.
“Hijyen sorunu var, salgına dönüşebilir”
Türkiye’deki şantiye kapasitesinin tamamının buraya sevk edilmesi gerekiyor. Seyyar tuvalet çok önemli bir ihtiyaç mesela. Hijyen sorunu var ve bu yakın zamanda büyük salgına dönüşebilir.
Kahramanmaraş yolundayız, Adıyaman’a geçeceğiz. Ben fay hattı üzerindeki bütün bölgelere uğramaya çalışıyorum. Yollar yer yer kapalı.
Acil ihtiyaçlar: Seyyar tuvalet, ilaç, seyyar eczane gerekiyor. Yaşlı, hasta çok… İlaçlarını bile bilmiyorlar… Acil ilaç sevkiyatı lazım bölgeye.
“Felç olmuş bir sistem”
Büyük çaba var ama kapasitenin sevkiyatında geç kalındı. İlk iki gün fazla bir şey olmadı, felç olmuş bir sistem yavaş yavaş açılıyor, yardımlar yavaş yavaş yerine ulaşılıyor. Kaybedilenler geri gelmiyor. Sözle tarif edilebilir gibi değil. Kamera kadrajlarından da anlaşılacak gibi değil. Kadrajlarda gördüğünüz gerçek olayın yüzde 1’i. Gerçek facia çok daha büyük. Bir binada kurtarma çalışması görüyorsunuz, hiç çalışmanın olmadığı 100 bina var belki de.
“Sorunun çözülmesi yıllar alacak”
Yapılacak çok şey var. Büyük bir yıkım. Kalplerde büyük yara açtı, fiziki tahribat da var. Aylarla ifade edilen sürede bu sorunun çözülmesi mümkün değil, yıllar alacak.
Gün acıyı paylaşma günü evet ama nerede yanlış yaptık konusunu masaya yatırıp ciddi çalışma yapmak gerekiyor. İktidarın bütün yerel yönetimlerle birlikte çalışması, STK katkılarına açık olması gerekiyor.
TIR’ların mobilitesi çok zor, yollar tıkanıyor. Küçük kamyonlar girebiliyor dağıtım merkezlerine, mahalle aralarına. TIR gönderiyorlar ama bölgede kalıyor.”