Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) başını çektiği Emek ve Özgürlük İttifakı, cumhurbaşkanı adayını belirleme sürecini hızlandırdı. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, aday belirleme çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Buldan, “Şubat’ın ilk haftası” adayın isminin kamuoyuna açıklanabileceğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim tarihini 14 Mayıs olarak açıklamasının ardından, muhalefet partilerinde de seçim hazırlıkları hız kazandı.
27 Eylül 2021’de açıkladığı tutum belgesinde, diğer muhalefet partileri ile ortak aday için müzakereye açık olduğunu duyuran HDP, bir süre önce kendi adayını çıkarma kararı aldı.
HDP yönetimi, “resmen muhatap alınmaları” halinde, Millet İttifakı ile ortak aday için müzakereye kapılarını açık tutuyor ve ortak aday üzerinde uzlaşılması halinde, çıkardığı adayı çekebileceğini belirtiyor.
Bu nedenle HDP’nin adayını açıklamak için 13 Şubat’ta ortak aday belirlemek için masaya oturacak olan Millet İttifakı’nı bekleyip beklemeyeceği merak konusuydu.
‘Şubat’ın ilk haftası açıklanabilir’
Meclis’te kısaca görüşme olanağı bulduğumuz HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, BBC Türkçe’ye, adaylarını “Şubat ayının ilk haftasında” açıklayabileceklerini söyledi.
Adaylarını açıklamak için Millet İttifakı’nın 13 Şubat toplantısını bekleme gibi bir düşünceleri olmadığını belirten Buldan, oluşturdukları isim havuzundan bir adayın belirleneceğini ifade etti.
Buldan, “Aday bir kadın olabilir mi?” sorusuna ise “O henüz belli değil” karşılığını verdi.
Eğilim kadın adaydan yana
HDP ve ittifak bileşenleri henüz cumhurbaşkanı adayını netleştirmiş değil ama partide, “kadın aday” beklentisi yüksek.
HDP kulislerinde, bir süredir adaylık için, halen cezaevinde bulunan eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak’ın adı geçiyor. Kışanak, hakkında henüz kesinleşmiş bir yargı kararı olmadığı için adaylığının önünde engel olmadığı belirtiliyor.
Ancak cezaevinden bir ismin aday gösterilmesinin avantaj ve dezavantajlarının değerlendirilerek karar verileceği ifade ediliyor.
İttifak nasıl şekillenecek?
HDP, seçimlere Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek Partisi (EMEP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) ve Sosyalist Meclisler Federasyonu’ndan (SMF) oluşan Emek ve Özgürlük İttifakı adı altında girmeyi planlıyor.
HDP ile ittifak içinde yer alan siyasi partilerin seçimlere ortak liste ile mi, bazı yerlerde kendi adı ve amblemiyle mi gireceğinin de önümüzdeki günlerde netleşmesi bekleniyor.
HDP, ittifakta yer alan siyasi partilerin “tek liste” ile HDP çatısı altında seçime girmesini istiyor ve ittifak ortaklarına da bu konuda esneklik göstermeyeceği mesajı veriyor. HDP yönetimi, ittifak içindeki partilerin kendi adlarıyla seçime girmesi halinde daha az milletvekili çıkarılacağı gerekçesiyle ayrı listeye karşı çıkıyor.
İttifak içinde yer alan TİP ve EMEP ise ortak listelerden aday gösterilmesinin yanı sıra, HDP’nin milletvekili çıkaramadığı veya zayıf olduğu bazı bölgelerde kendi isim ve amblemiyle seçime girmek istiyor.
TİP ve EMEP, Batı illerinde ve HDP’nin milletvekili çıkaramadığı zayıf olduğu seçim çevrelerinde TİP’in adayının desteklenmesi, Doğu ve Güneydoğu dahil, HDP’nin güçlü olduğu yerlerde de bu partinin adayının desteklenmesini öneriyor.
Ancak, HDP ile TİP arasında bu konuda henüz uzlaşma sağlanmış değil.
Hem TİP, hem de HDP kendi önerilerinde ısrarını sürdürüyor ve önümüzdeki günlerde ittifak bileşenleri ile yapılacak yeni bir toplantıda, bu konudaki kararın da netleştirilmesi bekleniyor.
KAYNAK: BBC TÜRKÇE – AYŞE SAYIN