Gıda fiyatlarının aralıkta aylık bazda yüzde 4,41, yıllık bazda ise yüzde 98,41 arttığı ortaya çıktı.
TÜRK-İŞ, aralık ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasını açıkladı. Araştırmaya göre, açlık sınırı 7 bin 786 TL’den 8 bin 130 TL’ye yükseldi. Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı olan yoksulluk sınırı ise 25 bin 364 TL’den 26 bin 483 TL’ye çıktı.
Bekâr bir çalışanın, “yaşama maliyeti” ise aylık 10 bin 612 TL’ye yükseldi.
Çocukların beslenmesine dikkat çekildi
Araştırmaya göre, bir çocuk ve bir gencin (iki kişi) yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi amacıyla gerekli olan besinlerin temini için zaruri tutar Aralık 2022’de 3 bin 727 TL oldu.
TÜRK-İŞ tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Türkiye’de çocuklarına beslenme koymaya maddi durumu yetmeyen aileler, okul kantinlerindeki yiyecekleri satın almakta zorlanan çocuklar, marketlerde bebek mamalarına konulan alarmlar ve çocuk ürünlerinde gerçekleşen polisiye vakalar bunun göstergeleri niteliğindedir” ifadelerine yer verildi.
Açıklamada şöyle denildi:
“Vatandaş, geçen aya göre -%138 olan ve baz etkisi ile 39 puan azalan yıllık gıda enflasyonuna değil- cebinden çıkan ek harcamaya bakmaktadır. Çünkü artık pahalılık ve zamlar gündelik hayatın bir parçası haline gelmiştir. Dört kişilik ailenin sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı aralık ayı itibarıyla 8 bin130 TL olmuştur. Başka bir ifadeyle, günde 136 TL gıda harcama yapması gereken dört kişilik aile 12 ay sonra 271 TL yapmak durumunda kalmaktadır. Haneye giren toplam geliri bu seviyede artmayan haneler ya harcamaları kısmak ya da zorunlu harcamalarını karşılamak için borçlanmak durumunda kalmaktadır.”
Süt, yoğurt, peynir grubunda fiyatlar yine arttı
Araştırmada, süt, yoğurt, peynir fiyatlarının yine yükseldiği, bu grupta en yüksek aylık artışın ise yüzde 7 ile yoğurtta olduğu kaydedildi. Araştırmaya göre ; et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller, yağlı tohum ürünlerinin bulunduğu grupta; ortalama dana eti fiyatı yüzde 20, kuzu fiyatı yüzde 10 arttı. Beyaz etlerden tavuk ve balıkta artış da yüzde 10 oldu.
Bakliyatlardan kuru fasulyenin fiyatı yüzde 5 artış gösterirken kırmızı mercimeğin fiyatı yüzde 10 azaldı, yeşil mercimeğin fiyatı değişmedi. Yumurta fiyatı ise hafif bir artış gösterdi. Peynir ve yoğurt fiyatları da son 1 yılda yüzde 100’den fazla arttı.
Makarna ve pirinç, yüzde 100’den fazla zamlandı
Ekmek ve tahıllar grubunda ise, pirinçte ve irmikte fiyat artışı aylık temelde yüzde 5, makarnada yüzde 12 seviyesinde gerçekleşti. Makarna ve pirinç 1 yıl içinde yüzde 100’den fazla arttı.