Türkiye’nin Federe Kürdistan Bölgesi’nde bulunan Zap, Avaşîn ve Metîna’ya yönelik kimyasal silah kullanımı görüntülerine dair değerlendirmesi nedeniyle gözaltına alınıp tutuklanan Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı hakkında “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması görüldü. Çağlayan’da bulunan İstanbul 24’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin duruşma salonuna polisler yerleştirilirken, duruşma salonunun küçüklüğü gerekçe gösterilerek çok sayıda avukat ve gazeteci ile izleyici içeri alınmadı.
Duruşmaya, CHP ve HDP milletvekillileri, Türkiye Barolar Birliği (TBB), Amed, İzmir ve İstanbul ile çok sayıda kenttin baro başkanı ve insan hakları örgütlerinin temsilcileri katıldı. Fincancı, duruşma salonuna getirilirken zafer işareti yaptı. Bu esnada salonda bulunanlar Fincancı’yı alkışladı. Ficancı’nın duruşma salonunda 11 jandarmanın ablukasına alınması dikkat çekti.
Duruşma salonunda söz alan CHP Milletvekili Mahmut Tanal, salonda yer alan polislerin dışarı çıkarılmasını istedi. Mahkeme başkanı, salonda bulunan 5 polisten 3’üncün dışarı çıkarılmasını istedi. Salonda bulunan avukatlar, jandarma sayısına dikkat çekerek, polislerin dışarı çıkarılmasını istedi.
SAVUNMAYA SINIRLAMA
Duruşmada söz alan Avukat Meriç Eyüboğlu, duruşma salonun küçüklüğüne işaret ederek, değiştirilmesini ve daha büyük bir salonun verilmesini istedi. Mahkeme başkanı, salonun yeterli olduğunu ve savunmayı üç avukatla sınırlandırıldığını söyledi. Daha sonra söz alan Av. Özkan Yücel, usule ilişkin itirazlarda bulundu. Üç avukat sınırlamasının istisna olduğunu anımsatan Yücel, salon ve iddianamedeki suçlamalara dikkat çekerek, bu istisnanın bu dava için geçerli olamayacağını söyledi. Bu kısıtlama ile savunmanın engellendiğini ifade eden Yücel, “Bu suç için avukat sınırlandırılmaz. Ben yaptım oldu mantığı ile yargılanma olmaz” dedi.
KABUL ETMEK ZORUNDA KALDI
Mahkeme, usule ilişkin itirazların ardından ara karar oluşturdu. Mahkeme başkanı, üç avukat ile sınırlandırılmasını kararının devamına karar verdi. Söz alan avukatlar, karara tepki gösterdi. Avukatlar, duruşma salonunda ve kapıda bulunan avukatların zapta geçmesini istedi. Mahkeme başkanı, itirazların ardından avukatların isimlerinin zapta geçmesini kabul etmek zorunda kaldı. Fincancı’nın avukatları, jandarmaya işaret ederek Fincancı ile yüz yüze gelemediklerini ve yüz yüze yargılamanın engellendiğini söyledi. Yoğun itiraz ve tartışmalara rağmen jandarma bulunduğu yerden alınmadı. Mahkeme başkanının Fincancı’ya “sen” diye hitap etmesi ardından Meriç Eyüpoğlu, sert tepki gösterdi. Mahkeme başkanı, “Ben nazik değilim, hala ne yapayım” demesi dikkat çekti. Mahkeme başkanı “sen” hitabına ilişkin itirazlara rağmen “Sanık ama bu” diyerek, sanıklarla bu hitapta konuşabileceğini söyledi.
‘HÜKÜM KURDUĞUNUZ ANLAMINA GELİYOR’
Söz alan Fincancı, mahkeme başkanının hitabına dikkat çekerek, “Bana sen diye hitap etmeniz, hakkımda hüküm kurduğunuz anlamına geliyor” dedi. Fincancı, ayrıca 5 saat boyunca kelepçeli bir şekilde getirildiğine dikkat çekerek, bunun da insanlık dışı bir uygulama olduğunu söyledi. Fincancı, gözaltına alındığı sırada gözaltının canlı yayınla kurgulandığını aktardı. Gözaltı kararı veren savcının ifadesini dahi henüz almadan suçlu olarak kendisini kabul ettiğini söyleyen Fincancı, bu tablonun hukuki bağlamda değerlendirilemeyeceğini ve siyasi kararlarla oluşturulduğuna dikkat çekti.
‘DEVLETTİ RAHATSIZ ETTİ’
Hak adına çalışanların devlet adamı olmaması ve yurttaş olarak kalması gerektiği yönünde Sokrates’in görüşlerine işaret ederek savunmasını sürdüren Fincancı, bir yurttaş ve Adli Tıp Uzmanı olarak yaptığı çalışmaların devleti rahatsız ettiğini söyledi. İnsan hakları mücadelesi verdiğini söyleyen Fincancı, çalışmalarıyla görünür olmaya başlamasıyla hedef haline getirildiğini söyledi. Yaptığı pek çok çalışma ile gerçekleri ortaya çıkardığını söyleyen Fincancı, pek çok işkence durumunu da ortaya çıkardığına dikkat çekti.