TBMM’deki en büyük altıncı parti olan TİP’in dört milletvekili bulunuyor.
TİP’in konuyla ilgili açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
“Yargının İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile ilgili kararı bir kez daha gösterdi ki iktidarla değil anayasa yapmak, herhangi bir konuda yan yana durmak dahi halka dönük saldırıların parçası olma sonucunu doğuracaktır.”
Bütün inançlara ve bir dine inanmama hürriyetine eşit mesafede olması gereken anayasasının bir dini inancı öne çıkaracak şekilde atıflar içermesinin zararlı olacağı gerekçesiyle başörtüsü değişikliğine karşı çıkan TİP, aile konusunda yapılmak istenen değişikliğin LGBTİ+’ları yok sayma girişiminin devamı olduğunu ve bu yüzden desteklemeyeceklerini vurguladı.
Kimler destekliyor?
Teklife bugüne kadar AKP, MHP ve BBP destek verdi. Bu üç partinin Meclis’te 335 vekili bulunuyor. Bu sayı teklifin kabul edilmesi için yeterli değil.
Teklifin referanduma götürülebilmesi için 25, kabul edilmesi içinse 55 vekilin daha desteğine ihtiyacı var.
TBMM’deki en büyük beşinci parti olan İYİ Parti’nin Genel İdare Kurulu’ndan (GİK), AKP’nin ittifak ortaklarının da imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunduğu başörtüsüne ilişkin anayasa değişikliği teklifine “destek” eğilimi çıktı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise “Bizim önerilerimizle ters düşmüyorsa karşı çıkmayız” diyerek destek konusunda açık kapı bırakmıştı.
En fazla vekile sahip üçüncü parti olan HDP’de ise Merkez Yürütme Kurulu bu konuyu yarınki toplantılarında karara bağlamayı hedefliyor.
Teklifin referanduma götürülebilmesi için bu partilerden en az birinin desteklemesi gerekiyor.
En az ikisinin (veya yalnızca CHP’nin) desteklemesi durumunda ise teklif 400’den fazla evet oyuyla referanduma gerek kalmadan kabul edilecek.